Tingatinga – färgstarka målningar från Tanzania

25 jan - 6 mar

Tingatinga är en konstform skapad av den tanzaniske konstnären Edward Saidi Tingatinga i slutet av 1960-talet.

När han började måla var det ffa djur- och bymotiv med cykellack på masonitskivor. Djurmotiven är det som överväger i Tingatingas konst, med enstaka eller flera djur. Tavlorna är berättelser om hur djuren hjälper varandra. Andra tavlor kan symbolisera specifika händelser. Många svenska barn kommer att känna igen motiven och figurerna på Tingatinga-målningarna från barnprogrammet TingaTinga-Sagor som återkommande har sänds i Barnkanalen under flera år.

Edward Saidi Tingatinga kom från Mindu en liten by i Tunduru-distriktet i södra Tanzania. Till Dar es Salaam kom Edward Tingatinga i slutet av 60-talet och för att kunna försörja sig började han brodera, väva, göra korgar och måla tavlor. Tavlorna ställde han ut och sålde utanför Morogoro Store, ett mindre köpcenter i Dar es Salaam där jag 1969 träffade honom för första gången. Genom olyckliga omständigheter omkom Edward Tingatinga av ett vådaskott 1972. Innan sin död hade han samlat en liten grupp från sin hemby som han undervisade och som sedan blev hans efterföljare och kärnan i det som idag är Tingatinga Arts Cooperative Society.

Motiven från Edward Tingatinga lever vidare och omtolkas, samtidigt som nya motiv skapas av dagens konstnärer. Idag använder konstnärerna också sin konst i upplysningssyfte, det finns till exempel motiv om hiv och aids.

Målningarna som ställs ut är nya målningar av konstnärer från Tingatinga Arts Cooperative Socity (TACS) i Dar es Salaam.

Curator för utställningen är Marianne Nilsson Wallin, Tembo AB.

Mer information
Datum: 25 januari 2020 - 6 mars 2020
Tid: 00:00 - 00:00
Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 december 2019
Sidan publicerad av: Ylva Wallström