Utställning: Tryckt till jul

27 nov - 7 jan
Sjöbo
konsthallen@sjobo.se
En grön julduk med grankvistmönster på, samt en romb med fyra rosa och röda äppelliknande former

En julduk skapad av Ulla Ericson Åström, fotograferad av Jan Berg

Barndomens jular med dess traditioner och mönstervärld sätter avtryck och präglar oss på många sätt. Julmönstren från textilformgivnings glansdagar, främst 1950- och 1960-talen, blir nu självklara samlarobjekt för nya generationer. Julen har nog aldrig varit så modern som den var då!

Välkomna på vernissage i samband med julskyltningen 27/11 kl 15-18!

Sjöbo konsthall visar utställningen Tryckt till jul, som är resultatet av flera års forskning. Ambitionen har varit att lyfta fram ett förbisett och outforskat formområde samt att uppmärksamma några av alla de välutbildade formgivare, ofta kvinnor, som ligger bakom många av textiltrycken.

Traditionen att smycka sitt hem till jul är gammal. Uttrycken har varierat över tid. De första tryckta jultygerna kom under 1900-talets förra hälft och från 1940-talet tar fabriker som Almedahls och
Dalsjöfors i Västergötland upp jultrycken i produktion. På 1950-talet blir färger och former djärvare och textilkonstnärer och grafiska designers börjar anlitas allt mer. Många mönster känner vi igen sedan barndomen, andra kanske överraskar med sina formvärldar.

Utställningen lyfter fram 15 formgivare som var aktiva under den aktuella perioden samt en mönsterkavalkad från julens motivvärld. Kronologiskt uppdukade julbord visar tidstypiska detaljer. Utställningen har visats på Östergötlands museum, Norrköpings stadsmuseum samt Textilmuseet i
Borås.

Till utställningen finns en bok som kan bläddras i eller köpas på plats. Författare är kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark, verksamma vid Östergötlands museum respektive Västarvet. Anna jobbar på Kulturen i Lund nuförtiden. De har också samlat in och ordnat materialet till utställningen. Boken är ett samarbete mellan Östergötlands museum, Västarvet och Textilmuseet.

Mer information
Datum: 27 november 2022 - 7 januari 2023
Tid: 15:00 - 16:00
Ort: Sjöbo
Plats: Sjöbo konsthall
Pris: Kostnadsfritt
Tillgänglighet: Tillgängligt för rullstolsburna
Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2022