Vricklund och Hornålen invigs i Vollsjö

Erlandssonska Konstfonden inviger en ny skulptur som ska stå vid Pumphuset i Vollsjö. Skulpturens motiv är direkt hämtat från Piraten-klassikern Bombi Bitt och jag.

Erlandssonska Konstfonden bjuder in till invigning av stiftelsens senaste donation, skulpturen Vricklund och Hornålen av konstnären Thale Vangen. Konstverket, som placeras vid Pumphuset i Vollsjö, utgår från en skröna i Fritjof Nilsson Piratens klassiker Bombi Bitt och jag från 1932. I den berättar Piraten om konstnären Vricklund och hans närkamp med en vidunderlig, hornförsedd ål.

Vangen skriver:
– Skulpturen gestaltar ett ögonblick av kampen mellan Vricklund och hornålen. Bara Vricklunds underarmar och händer syns, som griper tag om hornålens sprattlande kropp. Historien om hornålen befinner sig mellan fiktion och verklighet. Vad hände egentligen? Hade någon klätt ut sig eller var det en verklig ål? De många lagren skapar mystik, associationer och nyfikenhet. Detta ville jag ta fasta på. I själva skulpturen återfinns det i hur betraktaren själv får möjlighet att fullfölja gestaltningen när skulpturen försvinner ner i marken.

Thale Vangen (född 1974 i Drammen Norge, verksam i Malmö) arbetar med skulptur och installation. I sitt konstnärskap intresserar hon sig för relationen mellan människa och djur. Hennes skulpturer gestaltar hybrida varelser i gränslandet mellan verklighet och fiktion, ofta av material såsom djurhudar, hår och trä. Vangen har tidigare gjort offentliga gestaltningar för Backaskolan i Lund (2014) och Karolinska institutet i Stockholm (2014) och ställt ut på bl.a. Krognoshuset i Lund (2018), Ifö Center i Bromölla (2017), Skånes konstförening i Malmö (2016), Galleri Arnstedt i Östra Karup (2015), Anna Bohman Gallery i Stockholm (2012), Lunds konsthall (2011) och Odenplans tunnelbanestation i Stockholm (2011). Vangen tog examen från Konsthögskolan i Malmö 2010.

Erlandssonska Konstfonden har sedan år 2008 till syfte att förse församlingarna Vollsjö, Frenninge och Brandstad med värdefull konst på offentligt plats. Stiftelsen har sedan starten donerat konstverk till Vollsjö av konstnärerna Jonas Högström (2014), Bianca Maria Barmen (2012), Marte Aune Eriksen (2010) och Sergio Augusto (2010). Stiftelsen grundades av en donation från distriktsveterinären Arnold Erlandsson (1888-1957) i Vollsjö.

Invigningen sker 5 maj 2019, kl 14.00, Pumphuset, Vollsjö.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 april 2019