Våga säg nej till en onödig grej

Johanna Nilsson, Carl Henric Malmgren och Malin Broman är säg nej till onödig grej-experter.

Johanna Nilsson, Carl Henric Malmgren och Malin Broman är säg nej till onödig grej-experter. Bild: Sysav

Vad är en hållbar present? Och hur undviker jag att ge bort onödiga prylar i gåva? Varför känner jag att jag behöver ge presenter? Nu lanseras initiativet Hållbara presenter; en sajt med tips, inspiration och djupdykningar kring konsumtion och miljöpåverkan.

Vad är en hållbar present? Och hur undviker jag att ge bort onödiga prylar i gåva? Varför känner jag att jag behöver ge presenter? Nu lanseras initiativet Hållbara presenter; en sajt med tips, inspiration och djupdykningar kring konsumtion och miljöpåverkan.

– Det är viktigt att ändra perspektiv, fundera över konsumtionsmönster och att våga tacka nej till onödig grej. Presenter är bra att börja fundera på, eftersom det är prylintensivt och många gånger ger vi bort onödiga prylar som inte används. Vi vill visa att det gamla är det nya och det återanvändbara är det enda hållbara, säger Marika Tagel Mårtensson, Sjöbo kommuns avfallsingenjör.

Initiativet har tagits fram tillsammans med Sysavs ägarkommuner i syfte att försöka nå målet i Kretsloppsplanen och respektive kommuns avfallsplan om minskade avfallsmängder.

Experter tipsar om hållbara presenter

Tre experter - personer med ämneskunskap och plattformar att nå ut inom varsitt ämne, tipsar om 24 stycken hållbara presenter för olika tillfällen och högtider. Modeexperten Johanna Nilsson med fokus på hållbarhet tipsar bland annat om bästa secondhandgåvan till barnkalaset, matkreatören Malin Broman tipsar om en ätbar bukett i gå-bort-gåva och antikspecialisten Carl-Henric Malmgren tipsar om hållbara studentpresenter.

Nya tankesätt kring konsumtion

Vad ska man tänka på när det gäller materialval och design för att presenten ska vara hållbar? Vilka presenter är bäst ur ett återvinningsperspektiv? Till vår hjälp har vi: Carys Egan-Wyer, forskare inom företagsekonomi som skriver om konsumtionskulturens problem, Hanna Wittrock, föreläsare inom textile management och Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson skriver om hållbara presenter ur ett återvinningsperspektiv.

Fakta om Kretsloppsplanen

Kretsloppsplanen är en gemensam plan som Sysav och de 14 ägarkommunerna tar fram tillsammans var femte år. I planen för 2016–2020 finns tre fokusområden: Hållbar konsumtion för minskade avfallsmängder, Hållbar sortering med ökad återvinning och Hållbar hantering för renare miljö. Till dessa finns sammanlagt nio effektmål.

Länkar till Hållbara presenter

www.nejtillonodiggrej.se Länk till annan webbplats.

www.hallbarapresenter.se Länk till annan webbplats.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 april 2019