• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Feriearbetande Sjöboungdomarna ska få jämnåriga att inte använda tobak

Feriearbetande Sjöboungdomarna ska få jämnåriga att inte använda tobak

Två ungdomar från Sjöbo har i tre veckor under sommaren ingått i ett projekt, med uppgift att jobba för att minska tobaksbruket bland barn och unga. Den 19 september 2019 var ungdomarna i kommunhuset i Sjöbo och träffade kommunpersonal för att berätta hur arbetet har gått.

Projektet samordnas av Länsstyrelsen Skåne och nio skånska kommuner deltar. Förutom Sjöbo så medverkar även kommunerna Hörby, Lund, Hässleholm, Höör, Klippan, Kristianstad, Skurup och Trelleborg. Det tobaksförebyggande feriearbetet vänder sig till ungdomar som fyller 17 år under året och är en del i arbetet med att nå målet ett ”Rökfritt Sverige 2025”.

”Ett speciellt sommarjobb”
Selma Jönsson och Gabriel Skog bor i Sjöbo och går andra året på gymnasiet. De är två av de totalt cirka 40 ungdomar från de nio samarbetskommunerna.
- Det har varit ett speciellt sommarjobb. Mycket roligt, kreativt och lärorikt. Det känns verkligen att kommunen tar frågan på allvar, berättar Selma Jönsson.
Ungdomarna som deltagit i projektet har fått fördjupade kunskaper om tobakens skadeverkningar och hur de kan jobba tobaksförebyggande. Att låta ungdomar själva få berätta för jämnåriga är rätt väg att gå, menar Björn Gustavsson, handledare till feriearbetande i Sjöbo under 2019.
- De känner bättre till hur man når ut till andra unga och de kan tänka utanför ramarna för att budskapet ska fram på ett bra sätt.

De har tagit fram en informationsfilm
Ungdomarna har själva fått bestämma hur de vill nå ut med sin information. Selma och Gabriel har bedömt att det bästa sättet för att lyckas med sitt uppdrag och nå ut med sitt budskap är via film.
- De flesta unga föredrar att se på en film hellre än att läsa igenom en lång text. Vi har inte använt oss av skrämselteknik utan endast lagt fram fakta från forskning. Vi har valt att berätta vilka skador tobak har på individ och på samhället i stort. Det handlar tillexempel om att regnskog skövlas för att ge plats åt tobaksodling och att fimpar och snus orsakar stor nedskräpning. Jag hoppas att ungdomar får upp ögonen för hur skadlig tobak är och att kampanjen kan minska tobaksanvändningen i Sjöbo, säger Gabriel.
Filmen kommer att visas för skolelever och på föräldramöten i Sjöbo kommun. Björn Gustavsson är mycket nöjd med ungdomarnas insats och berättar att projektet kan komma att bli återkommande årligen.
- Jag har en förhoppning om att det här kan skapa ringar på vattnet och bli starten på något stort och positivt för Sjöbo kommun, avslutar Björn.

Se filmen
Gå in på Sjöbo kommuns facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och se filmen som Selma Jönsson och Gabriel Skog har tagit fram.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 oktober 2019