Sveriges bästa arbetslag finns i Sjöbo

Bild

Anna-Maria, Marie, Rolf och Leif blev Årets team på Framtidsgalan.

Den 28 november 2019 mottog arbetslaget bakom Yrkes-SFI på Sjöbo Utbildningscentrum pris för Årets Team. De prisas för sitt arbetssätt, kreativitet och för sin beslutsamhet att nå goda resultat.
- Det här betyder mycket för Sjöbo och det gör mig givetvis mycket stolt och glad, säger Kristina Petersson, skolchef på Sjöbo Utbildningscentrum.

Framtidsverket är en byrå som jobbar med arbetsgivarvarumärke i syfte att öka attraktionskraften för jobben inom offentlig sektor för på så att bibehålla och stärka välfärden. Framtidsverket har arrangerat Framtidsgalan sedan 2015, för att lyfta fram ambassadörer som kan inspirera andra till att arbeta och göra karriär inom den offentliga sektorn.

Pris delas ut i kategorierna
• Årets förbättringsresa
• Årets inspiratör
• Årets karriär
• Årets ledare
• Årets team
För mer information om priserna, gå in på Framtidsverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Yrkes-SFI:s arbete
År 2015 ställdes Sverige inför den största flyktingkrisen landet någonsin skådat. Detta ledde till att ett krafttag togs från Region Skåne och utbildningen Yrkes-SFI startades för att snabbare få ut nyanlända i arbetslivet. Det var en helt ny utbildningsform och hur utgången av utbildningen skulle bli var därför osäkert.

På Sjöbo Utbildningscentrum sattes tre yrkeslärare och en SFI-lärare ihop för att tillsammans utbilda yrkesförare. Teamet består av Anna-Maria, Rolf, Leif och Marie och tillsammans ger teamet de nyanlända både en yrkesutbildning men också det svenska språket på endast 27 veckor. Konceptet har blivit ett framgångsrecept och idag har de allra flesta redan fått jobb efter utbildningen och trycket på deras utbildning är enormt. Genom mötet med teamet får de nyanlända med sig så mycket mer är bara ren kunskap. Under alla de timmar som de är ute och kör buss ihop får de tid till att prata om allt från det svenska samhället till historia och politik.

Tack vare personalen kan nyanlända stolt ta på sig sin uniform, bege sig till jobbet och bli en del av det svenska samhället. Det är därför är Yrkes-SFI utsetts till Årets Team!

En arbetsmodell att ta efter
Att den nya situationen i landet och Sjöbo kommun krävde ett sätt att jobba på, var något som Utbildningscentrum snabbt insåg. Att tänka utanför det vanliga arbetssättet och våga satsa, var två viktiga och avgörande egenskaper som arbetslaget uppvisade. Att Framtidsverket har uppmärksammat deras arbete ser Kristina Petersson som ytterligare ett kvitto på framgång och hon hoppas att andra kommuner provar på deras arbetsmodell.
- Man brukar säga att inget är omöjligt, och det här är ett bra bevis på det. Jag är så oerhört stolt och tacksam för att jag har fantastiska kollegor som alla har bidragit mycket till resultatet och vår höga utbildningskvalité.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 november 2019