Årets fantastiska stipendiater och pristagare

Bild

Eva och Ingalill Bjurman blev väldigt överraskade när Sjöbo kommun avslöjade att de utsetts till årets ambassadör. Foto: Sjöbo kommun

Eva och Ingalill Bjurman utses till årets ambassadör och Sjöbo Trädgårdsförening premieras med Kulturpriset 2019. Matilda Löfgren premieras med ungdomsstipendium kultur för sina insatser i Sjöbo Ungdomsorkester och Victor Lindgren, Sjöbo Ungdomsskyttegille, får årets ungdomsstipendium i fritid för sitt junior-SM guld och sitt nya svenska ungdomsrekord.

– Det är fantastiskt roligt att kunna uppmärksamma både Bjurmans som Årets ambassadör, vår pristagare inom kultur och våra duktiga ungdomar, säger Magnus Weberg, kommunstyrelsen ordförande. Allmänheten har lämnat många utmärkta kandidater till både pristagare och stipendiater och det var svårt att välja.

– Sjöbo har ett fantastiskt företags- och föreningsliv som verkligen profilerar vår kommun.

Sjöbo kommun utser varje år Årets ambassadör, som ett stöd och uppmuntran för förtjänstfullt ambassadörskap inom skilda områden i Sjöbo kommun. Priset utgörs av en särskilt framtagen minnesgåva. Kommunen utser också kulturpristagare som stöd och uppmuntrande för förtjänstfulla insatser. Kulturpristagaren får en summa om 10 000 kronor. Sjöbo kommun utser också ungdomsstipendiater som stöd och uppmuntran för förtjänstfulla insatser inom kultur och fritidsområdena. Summan för dessa stipendier är 5000 kronor vardera.

Priserna och stipendierna delas ut vid kommunfullmäktiges sista sammanträde för året den 16 december.

Motiveringar


Årets ambassadör 2019
Eva och IngaLill Bjurman utses till Årets Ambassadör 2019 för deras starka entreprenörskap och modiga och idoga arbete med att skapa en tydlig reseanledning. Bjurmangårdens stugor, Recycled Glass design och senaste tillskottet Glashyttans Orangerie har alla återbruk och hållbarhet, lokala samarbeten, förankring och stolthet som grund och ledstjärnor. Systrarna Bjurman skapar en unik plats med tydlig karaktär som verkligen bidrar till att sätta Sjöbo på kartan!

Kulturpris 2019
Kulturpriset för 2019 tilldelas Sjöbo Trädgårdsförening med motiveringen:

”Sjöbo Trädgårdsförening firar i år 20-årsjubileum. Under åren har föreningen spridit kunskap och inspiration om trädgård, växter och trädgårdsplanering. Trädgården och trädgårdsbegereppets kultur är ständigt närvarande i föreningens arbete. Genom olika aktiviteter som föreläsningar, kurser, trädgårdsresor, öppna trädgårdar m.m. på tema trädgård och fritidsodling ger föreningen kunskap och inspiration. Föreningen anordnar även varje vår och höst växtmarknad som lockar många besökare. Föreningen verkar för folkbildning och gör det genom stor spridning även utanför kommungränsen.”

Ungdomsstipendium fritid 2019
Ungdomsstipendiet inom fritid tilldelas Victor Lundgren, Sjöbo Ungdomsskyttegille med motiveringen:

”Victor fick redan som liten följa med sina äldre syskon till skytteträningen. Intresset har utvecklats och idag går han på Aleholms skyttegymnasium i Sävsjö. 2019 har bjudit på stora framgångar för Victor. Bland annat vann han junior-SM och innehar det nya svenska juniorrekordet i luftgevär på 626,1 poäng. Han har under flera tillfällen representerat svenska juniorlandslaget.”

Ungdomsstipendium kultur 2019
Ungdomsstipendiet inom kultur tilldelas 2019 Matilda Löfgren med motiveringen:

”Med klarinetten som huvudinstrument tar hon sig an musiken med hela sitt hjärta. Hon har en arbetsmoral utan dess like, tränar och övar för att sätta varenda ton.

Hon är ungdomsrepresentant i Sjöbo Ungdomsorkesters styrelse och för ungdomarnas talan. Hon visar att kultur är viktigt genom sitt brinnande engagemang och träningsflit i ungdomsorkestern”

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 december 2019