2019 års vinnare har blivit prisade

Bild

2019 års pristagare.

Den 16 december 2019 prisades Årets ambassadör, vinnarna av Kulturpriset, Ungdomsstipendium i kultur och fritid samt Ledarstipendium.

Prisutdelningen för 2019 års vinnare ägde rum på årets sista kommunfullmäktige. Pristagarna har alla bidragit med att göra Sjöbo kommun ännu bättre.

Årets ambassadör
Systrarna Eva och Ingalill Bjurman utses till årets ambassadörer. Tillsammans driver de Bjurmangårdens stugor, Recycled Glass Design och Glashyttans Orangerie - Café & Bistro. De får priset för deras föredömliga sätt att jobba för återbruk och hållbarhet, lokala samarbeten, förankring och stolthet. De har på så sätt skapat en unik plats med tydlig karaktär som har bidragit till att sätta kommunen på kartan.
- Det är jättehedrande att vi har blivit uppmärksammade på de här sättet. Vi hoppas att det här kan skapa en ännu nyfikenhet för vår verksamhet och för Sjöbo kommun, säger systrarna.

Kulturpriset
Sjöbo Trädgårdsföreningen får årets kulturpris för deras framgångsrika arbete med att sprida kunskap, lockat besökare till kommunen och har inspirerat många genom sin folkbildning. Det har föreningen gjort under hela 20 års tid.
- Det här ser vi som ett stort bevis på att vi gör något bra och det märker våra medlemmar och det är vi såklart glada för, säger trion.

Ungdomsstipendium fritid
Luftgevärsskytten Victor Lindgren är årets pristagare. Victor är 16 år och är en av landets bästa luftgevärsskyttar på juniorsidan. 2019 har bjudit på stora framgångar och bland annat vann han junior-SM och innehar det nya svenska juniorrekordet i luftgevär på 626,1 poäng. Han har under flera tillfällen representerat svenska juniorlandslaget.
- Luftgevärsskytte är ingen stor sport och därför betyder de här priset mycket för mig. Jag hoppas att intresset för sporten i och med detta kan öka, säger Victor.

Ungdomsstipendium kultur
Ungdomsstipendiet inom kultur tilldelas 2019 Matilda Löfgren som med klarinetten som huvudinstrument tar hon sig an musiken med hela sitt hjärta. Hon har en arbetsmoral utan dess like, tränar och övar för att sätta varenda ton.
Hon är ungdomsrepresentant i Sjöbo Ungdomsorkesters styrelse och för ungdomarnas talan. Hon visar att kultur är viktigt genom sitt brinnande engagemang och träningsflit i ungdomsorkestern.
- Jag gör något som jag älskar och att det blir uppmärksammat är såklart väldigt roligt. Priset betyder att det jag gör uppskattas av andra och det motiverar mig ytterligare att fortsätta med musiken, säger Matilda.

Ledarstipendium
Anders Andersson får priset för att under cirka 35 års tid ägnat sin fritid åt Sjöbo Ungdomsorkester.
Först som spelande medlem men sedan många år tillbaka som ledare. Anders är
en central ledargestalt i föreningens verksamhet, han spenderar i princip varje fredag kväll
på Kulturskolan tillsammans med ungdomarna och åker med på alla framträdanden.
Anders ställer alltid upp utan att kräva något i gengäld och är en god förebild för ungdomarna
- Det kom mycket oväntat, då jag inte kände till att jag skulle få priset innan. Jag ser detta som en uppskattning för mitt arbete, säger Anders.

Hållbarhetspris
Priset går till Jonny Nilsson, ordförande för Sjöbo Bordtennisklubb. Jonny har genom sitt stora engagemang i Sjöbo Bordtennisklubb bidragit och bidrar till en god hälsa, välbefinnande och en viktig sammanhållning och samhörighet för många av våra tjejer och killar, unga som äldre.
Samhällsbyggnadsnämnden anser att insatserna är starkt kopplade till social hållbarhet, det tredje målet av de 17 globala målen för hållbar utveckling och vill med detta pris uppmärksamma och uppmuntra ideella krafter och eldsjälar som Jonny Nilsson att fortsätta det otroligt viktiga jobb de utför.
- Jag känner mig stolt, glad och känner samtidigt som det var välförtjänt. Det kan låta kaxigt men är samtidigt är ödmjuk. Jag har varit hållbar i kommunen i väldigt många år, därav min uppfattning om att jag får det välförtjänt, säger Jonny.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 december 2019