På väg mot fossilfritt

Bild

En utav Sjöbo kommuns två elbilar på Tekniska förvaltningen.

Sjöbo kommun hamnar högt i rankingen när företaget Circle K har sammanställt elbilsbeståndet och laddningstillgängligheten i landets kommuner. Vi hamnar på 7:e plats i Skåne och på 25:e plats i Sverige.

—Det är glädjande siffror och rapporten stärker vår ställning i Sverige inom omställningen från fossil energi till mer miljövänliga alternativ. Det är ju bara några månader sedan som Sveriges största Solcellspark invigdes, här i kommunen, säger kommunalråd Magnus Weberg (M).

När det gäller de skånska kommunerna är det Vellinge som ligger i topp gällande elbilsbeståndet och laddningstillgängligheten. På länsnivå toppar Gotland rankningen medan Skåne placerar sig på en åttonde plats.

Under 2018-2020 arbetar Sjöbo kommun tillsammans med sex andra skånska kommuner med utfasningen av fossil energi, genom att delta i Inspirationsnätverket för fossilbränslefria kommuner.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mycket av arbetet för att bli en fossilbränslefri kommun handlar om samarbete, samverkan och att flera olika aktörer jobbar mot samma mål, både inom kommunen och näringslivet.

—Precis som med vanliga bensin- och dieselpumpar är det, enligt mig, en uppgift för näringslivet att erbjuda laddstolpar till konsumenterna. Det som vi i kommunen kan göra och gör för att hjälpa till, är att successivt byta ut vår fordonsflotta för att öka efterfrågan på laddmöjligheter, säger Magnus Weberg.

I somras köptes två elbilar in till tekniska förvaltningen.

—Dessutom är vårt Elnätsbolag, Sjöbo Elnät AB, både drivande och kunniga inom arbetet med energiomställningen. Inte minst för erfarenheten med att koppla in alla solcellsanläggningar som byggts i kommunen de senaste åren men även inom laddinfrastrukturen. För många år sedan satte SENAB upp ett stort antal enkla laddstolpar runt om i kommunen för att skaffa sig erfarenhet. Arbetet med att få moderna laddstolpar inleddes 2017 med en undersökning av marknaden och studiebesök som resulterade i de laddstationer som idag står vid bussterminalen, säger Magnus Weberg.

Sjöbo kommun bland de 10 bästa i Skåne

Placering för de 10 bästa skånska kommunerna.

Riksplacering

Kommun

Elbilar per 1000 invånare

Laddplatser per 1000 invånare

2

Vellinge

5,8

1,7

5

Kävlinge

5,6

1,2

7

Höganäs

4,5

1,7

8

Båstad

4,8

1,3

17

Höör

4,4

0,7

19

Ängelholm

2,7

1,4

25

Sjöbo

2,8

0,6

31

Kristianstad

2,3

1,0

32

Simrishamn

2,7

1,2

42

Trelleborg

2,4

0,9


Fakta om Rankingen:

Rankingen är en sammanställning med syfte att visa på elbilsutvecklingen i Sverige, hur tillgänglig infrastrukturen i form av laddplatser är, samt hur snabbt utbyggnaden går. De kategorier som ligger till grund för rankingen är antalet privatägda laddningsbara bilar per invånare, förändringen av antalet laddningsbara bilar per invånare och andelen elbilar av antalet registrerade personbilar. För att ge en bild av möjligheterna för länens och kommunernas invånare att äga elbil eller pluginhybrid vägs även antalet laddplatser per invånare, förändringen av antalet laddplatser och antal laddningsbara bilar per laddplats in i rankingen. Länen har rankats i varje kategori, varefter en total ranking tagits fram.

Här kan du läsa mer om rankingen och Circle K:s rapport Stora elbilsbokslutet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 januari 2020