Här hittar du information om coronaviruset. Du hittar även länkar till Vårdguiden 1177 och Region Skåne
, samt till Folkhälsomyndighetens webbplats
där du kan hitta mer information.
Planeringen görs i samverkan med vårdcentralen och beror på hur mycket vaccin som kommer till Region Skåne, så vissa avvikelser i planeringen kan fortfarande komma.
Den planering som finns idag är:
Kunder och medarbetare inom hemtjänst kommer också att erbjudas vaccin under den närmaste tiden men här har vi inte fått någon tidplan eller konkreta anvisningar om var och hur. Vi återkommer när vi vet mer.
Vill du veta mera om vaccinationen så hittar du det via dessa länkar:
1177 - information om vaccinet mot covid-19
Folkhälsomyndighetens information - Till dig som vaccinerar dig mot covid-19
Vaccin.se - allmän fakta om vaccin
Region Skåne räknar med att kunna börja vaccinera skåningar från 70 år och uppåt i mitten av februari. När det är dags kommer alla som är födda 1951 och tidigare att få ett personligt brev från Region Skåne med information om hur man bokar tid för vaccination mot covid-19. Det går inte boka tid innan man fått brevet.
Viktigt att se upp för bedrägeriförsök! Polisen varnar för bedragare som ringer upp äldre personer och vill boka in en vaccinationstid. De kräver att man ska identifiera sig med bankdosa eller mobilt bank-ID. Folkhälsomyndigheten och Region Skånes verksamheter ringer aldrig upp och begär inloggningsuppgifter, eller att man via telefon ska logga in med bankdosa eller mobilt bank-ID. Lämna därför aldrig ut dina uppgifter till okända som kontaktar dig.
Under den närmaste tiden är det många som kommer att vaccinera sig mot Covid-19. I samband med detta har bedragare börjat ringa runt för att försöka lura folk. Lägg på luren om du känner dig stressad eller pressad av någon som ringer.
Bedragarna ringer upp och säger att de kommer från exempelvis Folkhälsomyndigheten och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kräver att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id. Detta ska du inte göra! I vissa fall vill bedragarna även komma hem till dig. Lägg på luren om du får denna typ av samtal.
En bedragare försöker ofta stressa dig till att göra något, eller hålla kvar dig i luren tills du har gjort som de vill. Var vaksam och lägg på luren om samtalet känns konstigt eller oväntat.
Du kan läsa mer på Polisen hemsida om hur du skyddar dig mot bedragare
Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.
Svenska kyrkan erbjuder stöd till personer i riskgruppen. Kontakta den församling du tillhör.
Sjöbo församling Christel Schönbeck Nordh (Sjöbo) 0416-51 31 31
Blentarps församling Eva Katsler 0705-089596
Lövestads församling Åke Appelgren 0417-21575, Katarina Mårtensson 0417-21573
Vollsjö församling Björn Jernström 0416-300 24
På Uppdrag Psykisk Hälsa:s hemsida finns information, råd och tips för dig som känner mycket oro i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov.
Klicka på plusset för att fälla ut informationen under varje rubrik.
Vi följer kontinuerligt vägledande myndigheters rekommendationer. I synnerhet tar vi del av den information som Folkhälsomyndigheten lämnar ut. Här berättar vi om de begränsningar som är aktuella i vår verksamhet.
Efter onsdagens (20 januari) konferens med Smittskydd Skåne har Sjöbo kommun tagit följande beslut: Vi fortsätter med fjärrundervisning även under nästa vecka och sedan halvtid i någon form ett par veckor till. Vårdnadshavare och elever på Färsingaskolan får löpande info i Unikum, vår lärplattform.
Smittskydd Skåne understryka att de inväntar Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men att de har en generell inställning som innebär att de rekommenderar generellt en återgång till undervisning på skola om rekommendationerna går att följa. Men återgången ska ske successivt. Smittspridningen i Skåne har minskat, men är fortfarande mycket hög.
Färsingaskolan i Sjöbo kommun införde distansundervisning för årskurs 7-9 under perioden 13 januari till och med den 22 januari, med undantag för grundsärskola och resursskola. Beslutet grundas i Region Skånes rekommendation från den 7 januari.
Läs mer om beslutet här.
Detta gäller för biblioteken under helgerna, samt under januari.
Kommunala lokaler för föreningsverksamhet stängs from den 21 december. Detta gäller för föreningslivet i Sjöbo kommun.
Vollsjö skola övergår till distansundervisning från och med den 17 december då flera i personalen har testats positivt för Covid-19. Jourfritids kommer att hållas öppet för de som är i behov av det.
På grund av de skärpta allmänna råden kring covid-19 som införts i Skåne, och förlängts, håller vissa av våra verksamheter stängt.
Följande gäller:
Vård- och omsorgsförvaltningen är glada över att besöksförbudet hävs den 1 oktober.
—Vi vet att många av våra kunder och deras anhöriga längtar efter beslutet, säger Eva Gustafsson, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.
Vi kommer inte att öppna dagcentraler eller restauranger den 1 oktober.
Här kan du läsa mer om säkra besök på våra särskilda boenden.
Provtagning vid symtom
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att barn i förskoleklass och årskurs 1-9 testas om de har symtom som kan tyda på covid-19. På så vis kan barnen snabbare återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att prov på barn under 16 år i första hand tas av hälso- och sjukvårdspersonal. Anledningen till detta är att egenprovtagning ännu inte är fullständigt utvärderad för barn.
Tänk på att barn kan få flera virus under ett år, och att det för varje nytt insjuknande är ny omgång med krav på negativt provsvar alternativt två dygn utan symtom.
Barn i förskolan
För barn i förskolan är det ingen skillnad mot tidigare. Barnen ska vara hemma vid symtom, även lindriga. Barnet är välkommet till förskolan efter två dygn utan symtom, eller efter att det gått sju dagar från insjuknandet, om barnet mår bra men har kvar exempelvis torrhosta eller lätt snuva.
Barn i förskoleklass och skola
För barn i förskoleklass och skola gäller samma som tidigare med undantaget att om man kan uppvisa ett negativt provsvar så kan barnet återgå till skolan när det mår bra igen, det behöver inte gå två dygn utan symtom.
När syskon eller andra familjemedlemmar är sjuka
Vårdnadshavare som är sjuka bör bara lämna eller hämta barn i förskola eller skola om det kan ske utan risk för att andra smittas. Om någon i familjen har covid-19 ska barn och elever stanna hemma från förskolan och skolan. Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer. Dessa innebär att även friska barn ska stanna hemma från förskolan, skolan och fritidshemmet om någon i hemmet har covid-19.
Detta gäller från och med 1 december 2020.
Sist men inte minst
Personalen har god kännedom om alla barns hälsotillstånd och om ett barn med till exempel snuva är på förskolan eller i skolan kan du lita på att vi har koll på att detta är i sin ordning.
Läs gärna mer om provtagning på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Information about covid-19 in other languages.
Covid-19 sprids fortfarande i flera delar av Sverige. Vi fortsätter att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska risken för smittspridning. Detta betyder att de rutiner som gällde på ditt barn förskola eller skola i våras gäller även nu.
Det är viktigt att vi alla hjälps åt. Att vi fortsätter tvätta händerna ofta, att vi håller avstånd till varandra och att vi stannar hemma när vi är sjuka, även när vi bara är lite sjuka.
Svar på vanliga frågor:
Om du har frågor så hör av dig till ditt barns förskola eller skola.
Ni som planerar giftermål bör ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.
Vid vigsel i kommunhusets vigselrum får endast vigselförrättaren, brudparet och två vittnen närvara. För att minska risken för smittspridning ber vi er i den mån det är möjligt komma överens med er vigselförrättare om att förrätta vigseln utomhus. Vi ser också gärna att ni har egna vittnen med er. Om ni, eller någon av era vittnen, har sjukdomssymtom, ber vi er att stanna hemma och boka in ett senare datum. Med anledning av rådande situation kan det för
närvarande vara svårt att få tag på vigselförrättare.
I år kommer vi inte kunna arrangera den sista gemensamma skoldagen den 11 juni. Detta då vi behöver följa Folkhälsomyndighetens och Skolverkets direktiv för att förhindra spridning av coronaviruset.
Vår gemensamma skoldag har haft som syfte att vara en trevlig, avslutande dag tillsammans; studenter, lärare och skolpersonal. Därefter har vi tidigare kunnat arrangera ”utspark” av studenterna på ”trappan”. Detta kan vi inte göra i år. Däremot kommer mentorerna att återkomma med information till eleverna om enskilda eller små grupper kan ges möjlighet att mötas på olika tider.
Vi hoppas att ni ändå kan fira med nära och kära, fast i lite mindre skala.
Enligt Folkhälsomyndighetens och Regeringens rekommendationer kommer Malenagymnasiet från och med onsdag 18/3 endast bedriva distansundervisning. Berörda elever kommer att få information från sina lärare.
På rekommendation av Folkhälsomyndigheten och Regeringen kommer Vuxenutbildningen från och med onsdag 18/3 endast bedriva utbildning på distans. Detta innebär att den undervisning vi i dagsläget har på plats ersätts av distansundervisning samt att handledningen ställs in. Inbokade prov och examinationer ställs av förklarliga skäl in och får ombokas. Elever kan fortfarande genomföra sina examinationer hemifrån. Den undervisning som i dagsläget genomförs på distans påverkas inte av detta beslut.
Från och med den 16 mars klockan 15:00 gäller besöksförbud på Sjöbo kommuns samtliga särskilda boenden och LSS-boenden. Undantag görs för sjukvårdspersonal, ambulanspersonal samt anhöriga till patienter som vårdas i livets slutskede. Besöket sker i så fall i den boendes egen lägenhet och inte i de gemensamma lokalerna. Besökare ska ringa på för att bli insläppta av personalen.
Restauranger på kommunala särskilda boende stängs för externa matgäster i syfte att förhindra smittspridning av coronaviruset covid-19 till våra mest sårbara sjuka äldre.
Sjöbo Kommun stänger möjligheten för externa matgäster att komma till de kommunala särskilda boenden och dagcentralen Kärnan från och med lördag den 14 mars 2020.
Då restaurangerna och lokaler för aktiviter är lokaliserade i samma byggnad som verksamheten för särskilt boende finns risken för smittspridning till sjuka äldre, som är mest sårbara för coronaviruset covid-19.
Vård- och Omsorg avråder anhöriga till boenden att göra besök under tiden som stängningen pågår. Entrédörrar kommer att vara låsta. Det finns ringklocka om du behöver komma i kontakt på plats men vi ser gärna att du ringer innan du planerar ett besök.
Samtliga aktiviteter som erbjuds pensionärer på särskilda boende och på dagcentralerna ställs in. Däremot kommer aktiviteter för boende i fastigheten att fortsätta.
Vid frågor kontakta:
Verksamhetschef för särskilda boende
Christin Andersson
E-post: christin.andersson@sjobo.se
Telefon: 0703-655658
Verksamhetschef för hemtjänsten
Lisbeth Larsson
E-post: lisbeth.larsson2@sjobo.se
Telefon: 0734-242845
Verksamhetschef för myndighet ( biståndshandläggning)
Lisbeth Gustafsson
E-post: lisbeth.gustafsson@sjobo.se
Telefon: 0734-242829
Verksamhetschef för måltider
Eva Bramsvik Håkansson
E-post: eva.bramsvik@sjobo.se
Telefon: 0416-27378
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.
Det är viktigt att tänka på att äldre personer och personer med hjärt- och kärlsjukdomar visat sig vara särskilt sårbara vid en smittspridning. Därför är det viktigt att du tänker efter före innan du företar dig saker i vardagen för att varken själv bli smittad eller smitta andra.
Du kan söka information på webbplatsen www.1177.se för råd vid andra sjukdomar och besvär som är vanliga, som influensa, feber, förkylning eller hosta.
You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website.
You can find information från Länsstyrelsen here.
Information about the new coronavirus in other languages, including arabic, persian and dari. The Public Health Agency of Sweden’s website.
From Länsstyrelsen:
Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, cirka 30 sekunder (minst 20 sekunder). Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
Behöver jag använda handsprit? Nej.
Nej, du behöver inte använda handsprit. Tvätta istället alltid händerna med tvål och vatten. Se Vårdguiden 1177:s film om hur du tvättar händerna och läs om andra tips, bland annat om hur du får barn att tvätta händerna.
De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har coronaviruset. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:
Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning. Ring alltid först.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Om du har allmänna frågor om viruset kan du istället ringa det nationella informationsnumret 113 13, så kan fler som misstänker att de är smittade lättare nå fram på telefonnumret 1177.
Har du frågor om coronaviruset kan du även gå till Folkhälsomyndighetens webbplats där det bland annat finns vanliga frågor och svar. Samma frågor och svar finns även på engelska.
Krisinformation.se är också en bra webbplats där svenska myndigheters aktuella krisinformation samlas.
Uppdatering 2020-10-22
Äldre och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen, meddelar socialminister Lena Hallengren. De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper tas bort.
På Folkhälsomyndighetens hemsida finns nu en sida med information och vägledning kring just dessa frågor. Läs mer på sidan Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19.
Assistensföretag har ansvar för sin personals arbetsmiljö. Detta innebär att göra riskbedömningar för att förebygga ohälsa, tillhandahålla skyddsutrustning och se till att personalen har den kompetens som krävs.
Pandemin har i de flesta verksamheter krävt utbildningsinsatser samt förtydligande av regelverk med mera för att se till att personal i verksamheten har god kännedom om basala hygienrutiner samt vilken ytterligare skyddsutrustning som krävs vid misstänkt smitta.
Vård och omsorgsförvaltningen har skapat rutiner för internt bruk med stöd av riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Vårdhygien Skåne.
Under pandemin har Vård och omsorgsförvaltningen inrättat tjänsteperson i beredskap. Denne är i tjänst torsdag kl 17 fram till följande torsdag kl 08.
Beredskapen gäller utöver kontorstid. Övrig tid ansvarar enhetschef eller dennes ersättare. Kontakta förvaltningschef Eva Gustafsson på telefon 0416-27180 för att få information om vem som är tjänsteperson i beredskap.
Region Skåne har uppdraget att testa personal inom kommunal vård och omsorg. Vård och omsorgsförvaltningen har fått instruktioner kring vilka som kommer att omfattas av provtagningen och vilka kriterier som kommer att gälla. Samt hur man ska gå tillväga för att anmäla behov av provtagning. Vi räknar med att kriterier och vilka som omfattas kommer att justeras succesivt.
Eventuella frågor kan ställas till vår medicinskt ansvariga sjuksköterska Maria Mårtensson 0416-27333.