Yammar för att stärka sig själva och sina kompisar

Hanna Smith, Folkhälsosamordnare och en av de som står bakom satsningen på YAM i Sjöbo kommun.

I Sjöbo kommun ”yammar” våra elever i årskurs 8. YAM används i flera europeiska länder, och en studie på 11 000 ungdomar i 10 EU-länder, visar att programmet verkligen hjälper. 

Nej, det handlar inte om musik eller matlagning. YAM står för Youth Aware of Mental health (översatt: ungdomars medvetenhet om mental hälsa) och handlar om att stärka ungdomar och ge dem verktyg att förbättra både sin egen och kompisars självkänsla.

—Målet med YAM är att vidga elevernas kunskaper, få dem att våga prata om det här och söka hjälp om de mår dåligt, att inge hopp och att stärka dem , säger Hanna Smith, Folkhälsosamordnare och en av de som står bakom satsningen på YAM i Sjöbo kommun.

Att jobba med ungdomars psykiska hälsa är inte nytt i Sjöbo kommun. Sedan några år tillbaka har vi arbetat efter ett program som heter DISA, Din Inre Styrka Aktiveras. Även detta i årskurs 8.

—DISA var en metod som riktade sig till tjejer, men vi såg att vi tappade killarna, och vi såg tecken på att deras mående inte blev bättre, så vi behövde tänka om, säger Hanna Smith.

Från och med hösten 2019 använder Sjöbo kommun YAM och lagom till påsk har samtliga 8-or gått programmet. YAM används i flera europeiska länder, och en studie på 11 000 ungdomar i 10 EU-länder, visar att programmet verkligen hjälper. I Sjöbo kommun har vi fått flera positiva reaktioner från eleverna. I enkäter som går ut till eleverna efter att de deltagit i YAM berättar de att de fått mycket bättre kunskaper kring hur de hanterar stress och depressioner, hur de kan hjälpa en vän som mår dåligt och vart de kan få hjälp och stöd om de utsätts för mobbning.

En framgångsfaktor med programmet tror Hanna Smith är att eleverna själva får bidra.

—I programmet ingår diskussioner och rollspel, där vi tar exempel från elevernas dagliga liv. Vi har en nära dialog med eleverna, säger Hanna Smith.

Sjöbo kommun kommer att försätta med YAM även till hösten och hoppas kunna utvidga programmet till årskurs 1 på gymnasiet.

Faktaruta:

YAM leds av personal från Sjöbo kommuns Råd- och stödenhet. Programmet pågår i tre veckor och omfattar totalt 5 timmar. Det förläggs på skoltid.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 april 2020