Tips till föräldrar inför Valborg

Sista april är en dag då risken är stor att många ungdomar dricker alkohol. Valborg är en festhelg av tradition och det är inte ovanligt att unga dricker för första gången. Även om årets Valborg blir annorlunda på grund av Coronapandemin, så är risken ändå stor att ungdomar vill festa med alkohol.

I många fall kan det handla om grupptryck och en önskan om att passa in. Som vuxen är det viktigt att vara nyfiken inför högtider av detta slag, våga fråga er ungdom om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framförallt är det viktigt att prata med din ungdom utan att skuldbelägga.

Med vissa tonåringar är det lätt att prata om allt, medans andra bara muttrar något ohörbart och stänger in sig på rummet. Alla föräldrar är ju inte heller lika. Men det finns ett tydligt samband oavsett hur man är – de barn som vet vad deras föräldrar väntar sig, har lättare att förhålla sig.

Att skapa en bra relation handlar för en förälder om att över tid bygga ett förtroende och att ta sig an relationen på ungdomarnas villkor. Men inte att försöka vara kompis – utan att ta sitt ansvar som förälder och vuxen. En tonåring lyssnar till en vuxen som kan något och vill berätta om det. Tonåringar behöver stöd genom den säkerhet och trygghet som vuxna kan förmedla och som de själva saknar.

För råd och tips, besök tonårsparlören.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 april 2020
Sidan publicerad av: Johanna Svedin