Spännande möten och filmskapande för unga!

Loggan för projektet med en ung person som skjuter en filmrulle framför sig, och texten MovieIt

Med hjälp av bidrag för kommunsamverkan från Region Skåne har Sjöbo och Skurups kommuner startat upp ett filmprojekt för ungdomar. Målet är att låta ungdomar träffas, skapa nya relationer och få upptäcka nya miljöer samtidigt som de också lär sig mer om film och filmskapande.

Projektet startar med ett filmkollo för 12-16 åringar som äger rum både i Sjöbo och Skurup den 11-13 augusti. Projektet har tagits fram av Skurups kulturskolechef Magnus Rydlöv, verksamhetschefen på Skurups fritidsgård Tobias Embretsen, dramapedagogen och fritidsledaren Malin Bennborn på Sjöbos fritidsgårdar och barn- och ungdomskulturutvecklaren Paula Brante i Sjöbo kommun.

”Vi vill att ungdomarna från både Sjöbo och Skurup ska få besöka båda platserna,” berättar Malin Bennborn. ”Så de två första dagarna genomförs i Skurup, och sen har vi premiär för filmerna på Florabiografen i Sjöbo den tredje dagen.”

Förutom filmskapande blir det också pizzahäng på Skurups fritidsgård Gummifabriken under det första filmkollot. Det andra, som blir en fortsättning och fördjupning, äger sedan rum under höstlovet.

”Förutom filmkollo kommer vi också att genomföra andra filmworkshops, som ungdomarna får vara med och planera,” berättar Tobias Embretsen. ”Vi hoppas att det ska finnas något för alla; både de som vill gå en kurs som sträcker sig över flera dagar, och de som bara vill hänga och kolla på film. Allt blir kostnadsfritt såklart.”

Inom projektet kommer det även att finnas möjlighet att se film på bio och i mindre sammanhang. Även workshops med skådespelare, sminkörer och andra filmarbetare kan bli aktuella beroende på vad ungdomarna önskar.

”Vi hoppas ju såklart också på att kunna genomföra filmkollot som det är tänkt, men med tanke på att vi inte vet hur restriktionerna kring Corona ser ut i augusti så planerar vi också för alternativa lösningar. Det kanske blir ett annorlunda filmkollo, men det kommer att bli av!” avslutar Magnus Rydlöv.

Sista anmälningsdagen är 17e juni för de som vill vara med i filmkollot, och anmälning kan man hitta på sjobo.se/movieit

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 maj 2020
Sidan publicerad av: Paula Brante