• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / På 44 orter städar ICA och idrottsungdomar Sverige, LEV 06 U13 är en av aktörerna

På 44 orter städar ICA och idrottsungdomar Sverige, LEV 06 U13 är en av aktörerna

Bild

Miljö och klimat är en viktig fråga för hela samhället och hela nio av tio ungdomar tycker att det är viktigt att vi börjar ta hand om vår miljö. Omkring 1 000 idrottsungdomar och ledare medverkar i årets andra städomgång i ”Klara, färdiga, städa!” som arrangeras av föreningen Städa Sverige och hålls nu till helgen.

– I vårens städomgång plockade ungdomarna från de då 38 medverkande föreningarna nästan 9 ton skräp från naturen. Nu städar andra föreningar och lag på andra platser, och de kommer att göra märkbar skillnad också där, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Tillsammans för naturen
Projektet finansieras av ICA Stiftelsen och möjliggörs genom försäljningen av ICAs miljökasse. Den som köper miljökassen hos sin lokala ICA-handlare är indirekt med och stöttar miljöprojektet lokalt.
– Ungdomar, föreningar och ICA-handlare gör en betydelsefull insats för närmiljön. Tillsammans städar vi upp och inspirerar fler att värna om sin natur, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare på ICA Stiftelsen.

Flera vinnare
Projektet innebär inte bara en vinst för naturen. Idrottsungdomarna står också som segrare efteråt. Medverkan i Klara, färdiga, städa! innebär nämligen att man får ett tillskott på flera tusen kronor till sin klubb- eller lagkassa. Ett väldigt välkommen bidrag detta speciella år då många drabbats av förlorade intäkter.
– Nästan lika värdefull som ersättningen är också de lärdomar ungdomarna drar när de är med och städar Sverige. De vet att de bidrar till en bättre miljö och det gör dem oerhört stolta, säger Josefin Warg.

Flera lag från Skåne deltar – däribland i Sjöbo där LEV 06 U13 städar för att samla till ett träningsläger utomlands med laget.

Fakta om Städa Sverige
Städa Sverige är en ekonomisk förening med ideella idrottsförbund som medlemmar. Föreningen har som syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städprojekt i utomhusmiljöer. Deltagarna får en utbildning inför arbetet och föreningen/laget får en ersättning för utfört arbete. Städa Sverige finansieras av stöd från näringslivet, kommuner eller andra organisationer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 september 2020
Sidan publicerad av: Samir Hassan