• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Vi minskar klimatpåverkan på riktigt - unikt vätgasprojekt byggs av AB Sjöbohem

Vi minskar klimatpåverkan på riktigt - unikt vätgasprojekt byggs av AB Sjöbohem

Bild

För ett år sedan startade AB Sjöbohem sin planering för att kunna göra en av sina byggnader självförsörjande på el och samtidigt producera vätgas till sin fordonsflotta. Nu är alla tillstånd klara och bygget har påbörjats.

– Denna anläggning är den första i sitt slag i Sverige och en av få vätgasanläggningar som finns i vårt land. Det är den första vi bygger men vår plan är att vi skall under de närmsta åren uppföra fler liknade anläggningar. Ska vi lösa våra klimatutmaningar så kan vi inte snacka utan vi måste agera. Vi är helt övertygade om att detta är ett verkligt kliv mot ett hållbart samhälle som vi kan lämna över till våra barn med stolthet och ge dem en bra framtid, säger Kent Tillberg förvaltningschef på AB Sjöbohem.

Fakta och siffror om Vätgasanläggningen hos AB Sjöbohem
AB Sjöbohem producerar förnybar energi. Fllt utbyggd kommer anläggningen bestå av drygt 800 solpaneler med en installerad effekt på 269 kWp och ett vindkraftverk. ätgasdelen består av en elektrolysör, bränslecell samt gaslager.

  • Lagringskapacitet på 3 000 kWh el
  • Lagringskapacitet på 3 000 kWh värme
  • Vätgasen produceras via elektrolys av vatten
  • Vid användning av vätgas bildas det vatten igen

Av elen som produceras i egna solceller används ca 64 MWh för eget bruk och ca 169 MWh skickas ut på elnätet. Alla siffror är ungefärliga och baserade på beräkningar från leverantörerna.

Fossilfritt drivmedel i bilar
Från och med 2021 kommer AB Sjöbohem påbörja arbetet att fasa ut samtliga fordon som drivs på fossila bränslen och gå över till fordon som drivs av egenproducerad fossilfri vätgas.
– Vi ser detta som ett viktigt steg i vårt slutmål med att AB Sjöbohem skall vara ett fossilfritt bolag senast 2030. Vårt mål är att bli fossilfria på riktigt och det kan vi bara uppnå om vi själva tar ansvaret för hela produktionskedjan när det gäller energi, säger Morgan Johansson, vd på AB Sjöbohem.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 oktober 2020