• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Omtanke och stöd under Skåneveckan för Psykisk Hälsa - BISAM på plats

Omtanke och stöd under Skåneveckan för Psykisk Hälsa - BISAM på plats

Inför och under vecka 41 har Sjöbo kommuns BISAM haft ett späckat schema. För elfte året i rad arrangerades Skåneveckan för Psykisk Hälsa med temat "Kärlek och medmänsklighet".

Du vet väl om att Sjöbo kommun har en brukarinflytandesamordnare (BISAM). Hon heter Maria Samuelsson och jobbar för kommunerna i sydöstra Skåne, det vill säga Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad. Syftet med rollen är att öka möjligheterna till inflytande för den som har psykisk ohälsa och är vuxen (18 år eller äldre) och dennes nätverk/anhöriga.

- I mitt jobb för jag fram åsikter från brukare/patienter/anhöriga/föreningar till enhetschefer för berörd verksamhet med hjälp av bland annat Kompetensgruppen, allt för att öka möjligheterna till ökat inflytande för den enskilde. En annan viktig uppgift i mitt arbete är att öka kunskapen och förändra attityder kring psykisk ohälsa i samhället i stort. Detta görs bland annat genom att erbjuda allmänheten utbildningar/föreläsningar/aktiviteter kopplade till psykisk hälsa/ohälsa, berättar Maria Samuelsson.

Maria Samuelsson

- Jag har mitt kontor på Café Mötesplats Kryddan, Byavången i Tomelilla, men besöker kommunernas träffpunkter och andra aktiviteter regelbundet.

Inför och under vecka 41 har Maria haft ett späckat schema. För elfte året i rad arrangerades Skåneveckan för Psykisk Hälsa av Region Skåne tillsammans med kommuner och andra aktörer. Den 5-12 oktober, hölls en rad aktiviteter med temat "Kärlek och medmänsklighet".

Här i sydöst valde vi att fokusera på arrangemanget Torgaktiviteter för öppna samtal i respektive kommun och givetvis var Maria Samuelsson på plats. Den 7 oktober hölls arrangemanget i Sjöbo.

- Vi stod bland annat vid busstationen tillsammans med Anhörigstöd och delade ut informationsmaterial. Vi fick möta fina människor med stort behov - här och nu - av innehållet i de medmänskliga kassarna och några medmänniskor fick direktkontakt med Anhörigstöd respektive Socialpsykiatri för stöd. Många barn fick ballonger och tonåringar var tacksamma för att vi lyssnade. Ytterligare en dag att ömt linda in i minnet för hopp om mänskligheten och psykisk hälsa, konstaterar Maria.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 oktober 2020