Följ med in till Ängsgårdens kök - ett digitalt besök

Här berättar 1:e kock Sandra Nord Holmegard om hur en dag kan se ut i köket på Ängsgården.

Klockan 07 kommer Sandra Nord Holmegard in på Ängsgårdens kök för att börja dagen.

—Jag startar upp köksmaskinerna, så att de blir klara att användas. Hela vårt arbetslag kommer in efterhand, och vi samlas klockan 08 för att tillsammans gå igenom dagen och fördela arbetsuppgifterna mellan varandra. Vi passar också på att planera inför nästkommande dag, säger Sandra Nord Holmegard.

Arbetslaget består av 7 härliga kollegor som i ett team av kockar, köksbiträde och jag som 1:e kock ser till att alla våra matgäster får god nylagad mat varje dag året om.

På Ängsgården bor människor som behöver hjälp - som är sjuka och behöver både omsorg, vård och flera måltider per dag. Det serveras cirka 6 måltider per dag beroende på hur man mår och önskar som matgäst. Första måltiden är förfrukost eller frukost som kan serveras från tidig morgon till långt fram på förmiddagen och sedan rullar det på med mellanmål, lunch, fika, kvällsmat och kvällsfika. Ibland serveras en nattmacka också om någon har svårt att sova.

Även Sandbäcksgårdens särskilda boende hämtar lunch och kvällsmat från Ängsgårdens kök varje dag. Köket tillagar också lunch till två stycken förskolor, Lergöken och Atessa, samt packar nylagad mat till alla kunder som har bistånd till matdistribution.

Just nu är restaurangen stängd på grund av pandemin men i vanliga fall är den mycket populär och välbesökt av seniorer och personal i Sjöbo kommun.

—Vi i köket saknar våra trogna matgäster och vi hoppas att de kommer tillbaka när vi tryggt kan öppna igen, säger Sandra.

När alla matgästerna/kunderna har blivit serverade lunch så kan vi få en egen lunchpaus och koppla av en stund innan det är dags att ta hand om disken och förberedelser inför nästa måltid, kvällsmaten. På eftermiddagen har vi mer tid att förbereda måltiderna för nästkommande dag, beställa livsmedel, sköta egenkontroll av livsmedelshygien i köket, planera schemat, betala fakturor och annat administrativt arbete. Vi hjälps åt att städa och rengöra köket när arbetsdagen börjar gå mot sitt slut. Vi slutar kl 17.

Sandra Nord Holmegard

Hur kom det sig att du började jobba på Ängsgårdens kök?
—Jag såg som utbildad kock möjlighet att utveckla mig att leda och fördela arbetet tillsammans med arbetskollegor, därför passade jag på att söka tjänsten som 1:e kock när tjänsten blev ledig på Ängsgården.

—Efter att jag tog studenten från Hotell- och restaurangutbildning i Ystad så började jag jobba på en privat restaurang, men så blev jag nyfiken och provade att jobba inom kommunalt kök en sommar och trivdes jättebra! Här får jag ta ett helt annat helhetsansvar och Sjöbo kommun har gett mig möjlighet att byta arbetsplats och prova något nytt när min livssituation förändrats i samband med att jag bildade familj. Först jobbade jag i köket på Emanuelskolan, men för att kunna vara hemma mer med barnen passade det mig mycket bättre att ibland jobba helg, och det gör vi här på Ängsgården, så då började jag jobba här istället.

Hur sätter ni menyerna? Går det trender i maten?
—Vi lyssnar hela tiden på vad våra matgäster önskar och längtar efter att äta. Även barnen på förskolorna får tycka till kring den mat de serveras. De allra flesta vill ha traditionell husmanskost, även barnen. De tycker det är spännande med rätter som de kanske inte får så mycket av hemma – som stekt sill eller långkok. Men vi märker också att de lite yngre pensionärerna gärna vill ha pasta och vegetariskt som även barnen på förskolorna äter väldigt bra av, säger Sandra Nord Holmegard. Så det passar väldigt bra att kombinera matsedeln till både äldre och yngre.

—Vi väljer mat efter säsong och köper in så mycket färskt som möjligt för att kunna tillaga måltiderna från grunden. Vår köttleverantör Bondens Skafferi förser köket med färskt kött varje vecka.

I köket finns en anda om att ge alla en matupplevelse både för smaklökarna och ögat och i detta arbete har ett intresse växt till, att med bild presentera maten. Du kan idag följa Ängsgårdens kök på instagram och hitta Ängsgårdens matsedelshäfte på Sjöbo kommuns hemsida berättar Sandra Nord Holmegard. Här presenteras maten så som den serveras på Ängsgården.

Köket är välplanerat och nyligen nyrenoverat med bra köksutrustning som har kapacitet. Här bakar vi kakor och bröd, röker lax och nattsteker stekar. Genom åren har många fester och små tillställningar fixats. Det är kul att jobba, för den ena dagen är inte den andra lik och det ger så mycket glädje att få möta nöjda matgäster men också lyssna på synpunkter och önskemål om favoritmaträtter, tycker Sandra Nord Holmegard.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 november 2020