• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Filmpremiär! Sydöstra Skåne - platsen där hästar och människor trivs

Filmpremiär! Sydöstra Skåne - platsen där hästar och människor trivs

I en nyproducerad kortfilm som tagits fram av det Leaderfinansierade projektet Destination Häst får du träffa världsmästare, entreprenörer och entusiaster, såväl urskåningar som hitflyttade. De har valt Skåne som sin plats för verksamhet och liv - och de älskar sitt val.

Hästnäringen är viktig för landsbygden då den skapar många arbetstillfällen och samtidigt ger en sund fritidssysselsättning och livskvalitet. I Skånes sydöstra del är hästnäringen betydande och hästprofilerna många. Entreprenörer som brinner för sin verksamhet bidrar till ett företagsklimat som stimulerar och inspirerar till utveckling och samarbete.

I en nyproducerad kortfilm som tagits fram av det Leaderfinansierade projektet Destination Häst får du träffa några av dem. Världsmästare, entreprenörer och entusiaster, så väl urskåningar som hitflyttade. Gemensamt har de att de har valt Skåne som sin plats för verksamhet och liv - och de älskar sitt val. I filmen har man tagit reda på varför.

Skälen till att bo i Skåne som hästföretagare är såväl praktiskt som emotionellt, då både läget med närheten till kontinenten och områdets fantastiska natur är avgörande:

- Vi räknade ut att på ett år tjänade vi 30 dagar i lastbilen på att bo i Skåne, berättar hoppryttaren Peder Fredricson, som tillsammans med sin fru Lisen Bratt Fredricson gjorde ett noggrant övervägande innan de flyttade söderöver med sin verksamhet och familj.

- Det var en av anledningarna till att vi ville flytta, nu har jag så klart väldigt många fler anledningar till varför jag trivs så bra här nere”, fortsätter han. Det är en fantastisk plats att bo på.

Gemensamt för alla i filmen är att de har en stor kärlek till platsen oavsett om de är uppvuxna i Skåne eller har flyttat hit för hästarnas skull. Thilde Höök som flyttat från Mälardalen känner att hon äntligen har fått de perfekta förutsättningarna för sin verksamhet

- Det går inte att få allt men nu har jag fått det, säger Thilde på frågan varför hon flyttade hit.

Magnús Skúlasson lyfter fram miljön.

- Tack vare miljön som vi bor i kan vi ge hästarna de bästa förutsättningarna.

I hans stall finns flera VM-medaljer och världsrekord från islandshästtävlingar som bevis på detta.

Filmen producerades som en del i projektet Destination Häst och ska användas för att marknadsföra området som en bra plats att bo på och besöka om du är hästintresserad. Cecilia Henrikson och Pernilla Colhag har lett arbetet med projektet och producerat filmen.

- Vi har haft fantastisk hjälp av Samir Hassan från Sjöbo Kommun som filmat och Sara Silfverberg från Lovetown Castle som intervjuat de 12 hästprofilerna som medverkar i filmen, säger Pernilla Colhag.

- Det är otroligt kul att få visa en liten del av allt det fantastiska vi fått lära känna under vår tid med projekten i Sydöstra Skåne. Filmen gör att fler kan få möjligheten att få lära känna detta sydostskånska hästparadis, avslutar Cecilia Henrikson.

Filmen har premiär den 19 november cirka klockan 18:30 och under rådande omständigheter kommer den helt och hållet att sändas digitalt via Destination Hästs facebooksida och samma kväll också att finnas på YouTube. Välkommen att vara med på premiären genom att besöka www.facebook.com/destinationhast Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Destination Häst
Destination Häst har under sina fyra verksamma år i regionen träffat och arbetat med många företagare och har därigenom fått en stor inblick i deras verksamheter. Arbetet har skett genom två delprojekt. Ett första projekt med fokus på tillväxten av hästturismen med det långsiktiga målet att projektet skulle medverka till att sydöstra Skåne blev en ”Hästdestination” och att projektet både ledde till nya hästföretag såväl som nyskapade arbetstillfällen hos medverkande projektdeltagare. Det andra projektet som följde har fokuserat på hållbart hästföretagande med en målsättning om att få en ännu starkare hästnäring med fler och professionella företag. Utbudet av naturupplevelser kopplade till häst ska öka och området ska bli en året runt destination för den hästintresserade. Båda projekten har varit finansierade av Leader.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 november 2020