UngaDramaten i Sjöbo!

Två barn sitter vid ett bord och skriver i varsin tjock bok med fjäderpenna. I bakgrunden syns suddigt vuxna som kan tänkas vara skådespelare med olika scenkostymer på sig.

Bilden är hämtad från Unga Dramatens hemsida. Fotograf Jacob Bengtsson

Det är inte ofta Unga Dramaten i Stockholm samarbetar med skolor i Sjöbo, men i år hände det! Läs mer om ett spännande skapande skola-projekt där eleverna i åk 6 på Sandbäcksskolan fick jobba med skådespelare och dramaturger från Unga Dramaten.

Projektets utformning var helt digital. Unga Dramatens dramaturger inspirerar och introducerar eleverna till att skriva och ta sig an uppgiften att skriva en monolog. Sedan dramatiseras och gestaltas texterna av skådespelare från Dramatens ensemble som visar upp dem för eleverna. Ett kul sätt att ta sig an att skriva, och en möjlighet att se vilken skillnad det blir på en text när den läses upp i dramatiserad form av en skådespelare!

Från pedagogerna och eleverna i klassen har skrivit en redogörelse för sin upplevelse under sina workshops.

Eleverna tyckte det var ett roligt projekt och de tyckte att det var väldigt kul när skådespelarna läste upp texterna. Det var blandade känslor med både skratt och gråt om vartannat då monologerna framfördes. Någon elev tyckte att det var kul att se kända ansikten som läste upp texterna som man själv hade skrivit.

"Det var kul att höra att vi skriver på så många olika sätt och att de var duktiga på att framföra"

"Min text lästes upp exakt så som jag tänkte i huvudet"

"Min text blev bättre än vad jag tänkte mig"

“Spännande att höra sin egen monolog i annat perspektiv”

“Intressant att höra alla andras men när jag hörde min egen så tänkte jag bara att jag hade kunnat göra det annorlunda”

Vi som pedagoger tyckte det var fantastiskt roligt att höra elevernas texter komma till liv genom proffsiga tolkningar. Det var roligt att se barnens stolthet och glädje såväl under arbetsprocessen som efteråt. Vi märkte på eleverna att det var lättare för dem att få till ett syfte och mottagare genom detta arbete. Vi hoppas att fler klasser får ta del av detta roliga och lärorika projekt.

Ett stort tack också till de duktiga skådespelarna Nina, Danilo, Ingela och Omid som tog sig an elevernas monologer med bravur och framförde dessa.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 mars 2021
Sidan publicerad av: Paula Brante