En fimp i sanden påverkar väl inte dig?

Varje år slängs en miljard fimpar på marken i Sverige. Fimpar som blir till mikroplaster och giftiga ämnen i naturen – och leder till ökad nedskräpning. Sysav lanserar nu kampanjen ”Det påverkar inte dig” för att öka medvetenheten om nedskräpningens pris
En enda fimp påverkar
Det går snabbt att fimpa i sanden och vända ansiktet mot solen igen. Men din fimp hamnar i barnens sandslott, släpper ut miljögifter och ökar nedskräpningen. För när någon börjar skräpa ner, följer andra efter. En enda fimp på marken är en av de 1 miljard fimpar som varje år slängs på gator och stränder i Sverige. En fimp innehåller plast och en mängd andra miljöfarliga ämnen som kadmium och arsenik. Cigarettfimpen är vårt vanligaste skräp och hamnar ofta i dagvattenbrunnar, följer med ut i havet och sprider miljögifter.
35 miljoner skräpföremål
Fimpen följt av snuskudden, plastföremålet och matförpackningen är de skräpföremål som leder ligan av vad som oftast hamnar på gator, torg och i naturen. Enligt Håll Sverige Rents första nationella mätning av skräp från juni 2020 slänger svenskar cirka 35 miljoner skräpföremål på marken under en vecka. Att inte skräpa ner borde vara självklart, men varje vecka slänger svenskar miljontals med fimpar, förpackningar, papper och snuskuddar på marken. Studier visar att sociala normer, kunskapsbrist, otydlighet i vem som har ansvaret – individen eller samhället – samt ren och skär bekvämlighet påverkar våra nedskräpningsbeteenden.
- Vägen till att minska nerskräpning går genom ökad kunskap och en större delaktighet kring vår gemensamma miljö. Det krävs att alla hjälper till och drar sitt skräp till stacken. För att ändra beteenden behövs också kunskap om vilka regler om som gäller. Många rökare vet exempelvis inte att det är förbjudet att slänga en fimp på marken, i Naturvårdsverkets studie* var det 74 procent av de svarande som inte kände till förbudet, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.
Kampanj mot nedskräpning
För att öka kunskapen om vad nedskräpning leder till och hur det påverkar naturen, individen och samhället pågår just nu en kampanj i Sysavs ägarkommuner.
I Sjöbo kommun pågår den digitala kampanjen i sociala medier och i en fysisk fotoutställning. Utställningen visas på Östra färsbadet i Lövestad 28 juni – 12 juli, Orebadet i Sjöbo 12 juli – 26 juli Orebadet, badplatsen i Sövde 26/7 - 16/8 och på Gamla Torg i Sjöbo 16/8 - 30/8
- Nedskräpning skadar både växter och djur, det sprids bland annat onaturliga kemikalier i miljön. Men det påverkar också människor mer direkt eftersom en skräpig miljö upplevs som otrevlig och kan efterhand omvandlas till ett otryggt område. Vi vill synliggöra den nedskräpning som man kanske omedvetet gör. Man tycker att den lilla fimpen eller till exempel plastmuggen som man slänger från bilen inte gör något. Kanske man tänker "Det påverkar inte mig när jag väl har gjort mig av med det". - Men det påverkar faktiskt, mycket mer än man tror. Och det är just den effekten som vi vill belysa med denna utställning, säger Marika Tagel Mårtensson, miljö-och avfallsingenjör i Sjöbo kommun.
Mer information
Vill du veta mer om hur vi kan minska nedskräpningen? Besök Sysavs hemsida om kampanjen. Länk till annan webbplats.