Glöm inte att följa regler för hundar, även under sommaren

Bild

Det är viktigt att du respekterar de regler som gäller för hundar och hundägare, till exempel när och var din hund ska vara kopplad.

Hundägarens ansvar

Under sommaren är det många som har sin hund på den egna tomten. Det är viktigt att tänka på att ha staket och stängsel som förhindrar att din hund lämnar tomten.

Hundägare har så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att du till och med kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. I ansvaret ingår också att känna till vilka lagar och regler som gäller.

Anmäl till Polisen om du blivit utsatt för brott

Om du upplever att du blivit utsatt för ett brott där ett djur är inblandat ska du anmäla detta till Polisen. Det kan till exempel gälla om du har blivit skadad av en hund eller om någon använt sin hund som ett vapen. Du kan göra en anmälan till Polisen genom besök på en polisstation eller via telefon 114 14. Vid akuta fall ring 112.

Tänk på att du alltid måste plocka upp efter din hund

Du måste alltid plocka upp efter din hund när du rastar den på offentlig plats. Släng hundbajspåsen i de särskilda papperskorgar som finns för detta eller ta med och kasta den hemma.
Tänk på att hundar inte får bajsa på gångbana eller markerat övergångsställe.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 juli 2021