Snart finns bilpooler i Sjöbo

Bild

Tillsammans med intresserade testpersoner vill vi undersöka hur en bilpool skulle fungera i Sjöbo, Tomelilla, Brösarp, och eventuellt ytterligare en by i Sjöbo.

Som en del av EU-delprojektet ”Mobilitet på Tvärs” startar ett pilotprojekt med test av bilpool i Sjöbo och Tomelilla kommun. Projektet görs i samarbete med det lokala företaget Bil Bengtsson och deras bilpool Rulla med Bil Bengtsson som ni kan läsa mer om på Rulla.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Under två testperioder kommer två poolbilar att testas på fyra olika platser. Tisdagen den 5 oktober påbörjas testperiod 1 som pågår i fyra månader. Då testas en poolbil i Sjöbo tätort och en poolbil i Tomelilla tätort. En andra testperiod, och då i mindre byar, är planerad från februari till och med maj 2022 och innefattar Brösarp i Tomelilla kommun och en Sjöbo-by som ännu är obestämd

Intresse för bilpool
Mellan juli och augusti 2021 gjordes en undersökning inom Mobilitet på tvärs om intresse att testa nya sätt att resa på. Av 168 respondenter svarade 68 att de är intresserade av att testa bilpool. Störst intresse återfanns i Sjöbo tätort, Tomelilla tätort och Brösarp, vilket är anledning till valda testplatser.

- Bilpool passar den som inte äger en egen bil och bara behöver det ibland. Eller den som kanske behöver en extra bil ibland och tycker det är mycket att äga två bilar. Vi hade satt en minimum gräns för att det ska finnas minst fem intresserade hushåll på en ort för att det ska kännas rimligt att testa det, berättar Frida Tiberini, EU-samordnare och projektledare för Sjöbo och Tomelilla.

Bil Bengtsson och Rulla.se

Bil Bengtsson har arbetat med bilpoolslösning i Ystad sen februari i år och kommer att tillgodose bilpoolspiloten med service och två bilar.
- Bilpool är något som vi tror väldigt mycket på både i städer och ute på landsorten. Hos oss på Bil Bengtsson har hållbarhet och miljö länge legat oss varmt om hjärtat och vi vill vara ledande inom det i vår bransch. Vi är väldigt glada och stolta över att få vara en del av det fantastiska initiativet som Sjöbo och Tomelilla kommun nu gör, säger Jenny Ljunge på Bil Bengtsson.

Allt sköts genom Rullas mobilapp. Användaren både bokar, låser upp och betalar via appen.

Del av Mobilitet på tvärs
Bilpoolen är ett av flera hållbara resesätt som ska testas inom ramen för Sjöbo och Tomelillas case i ”Mobilitet på Tvärs”, ett stort EU-projekt som görs i samarbete med totalt 17 skånska och danska partners.

Läs mer om Mobiltet på tvärs och hur du blir testperson på sjobo.se/mpt Länk till annan webbplats.
Läs mer om bilpoolstjänsten på rulla.se Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 september 2021