Bilpoolspilot förlängs och utökas med grannbilskampanj

Bild

Det kommande halvåret kommer Sjöbo- och Tomelillabor att testa och utvärdera två former av bildelning, både i centralorterna och ute i byarna.

Den bilpoolspilot som startades upp tillsammans med Bil Bengtsson i tätorterna Sjöbo och Tomelilla i oktober förlängs till sista maj och ytterligare en bilpoolspilot kommer startas i Brösarp i februari.
- Det har inte varit någon rusning ännu, så vi söker fler testpersoner till alla tre piloterna. Brösarps-testen ska bli spännande att följa i och med att det är mindre ort. Vi kan även genomföra en fjärde pilot i en Sjöbo-by om det finns intresse, säger Frida Tiberini, EU-samordnare och projektledare i Sjöbo och Tomelilla.

Projektet bjuder testpersonerna på den fasta månadsavgiften under testperioden, så de betalar bara själva när de väl använder bilen. I utbyte lovar testpersonen att göra minst en bokning och att svara på en enkät. Bilarna är nyckelfria miljöbilar som bokas, låses upp och betalas genom Rulla-appen.

Grannbilen

Nu startar även en kampanj för en annan form av bildelning som vi kallar för ”Grannbilen”. Det är en form av bildelning där privatpersoner hyr ut sin bil via en appar som SnappCar och GoMore.

Grannbilen skiljer sig från tidigare koncept, här kommer projektet inte erbjuda några fordon att testa, utan istället hänger det på att intresserade användare skapar konton och lägger upp bilar för andra att hyra. De väljer själva villkor och pris och vem de vill hyra ut till. Idag finns det några få bilar att hyra i kommunerna på SnappCar och ännu ingen på GoMore.
- Vi har funderat mycket på hur vi kan genomföra testet i och med att vi inte kan garantera att en bilägare som vill hyra ut sin bil kan matchas mot någon som vill hyra bilen. Så vi har landat i att erbjuda testpersoner möjlighet att delta på två nivåer. Nivå ett är att skapa ett konto på någon Grannbils-app, bekanta sig med tjänsten. Nästa nivå är att faktiskt testa att hyra ut sin bil, eller hyra en Grannbil, förklarar Frida Tiberini.

Grannbils-testen kommer att utvärderas genom enkät och möjlighet att delta i en workshop kring bildelning i april. Som tack kommer alla testpersoner som deltar att få presentkort.

Del av Mobilitet på tvärs

Testerna genomförs och utvärderas inom ramen för Sjöbo och Tomelillas case i ”Mobilitet på Tvärs”, ett stort EU-projekt som görs i samarbete med totalt 17 skånska och danska partners.

Läs mer om Mobiltet på tvärs Länk till annan webbplats..
Följ gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelilla Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 november 2021