Maxad adventsljusstake skapar julstämning

Byggettorna på Malenagymnasiet har byggt en jättestor adventsljusstake.

Johan Green och Jörgen Löfgren, yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet.

Byggettorna på Malenagymnasiet har tillsammans med sina lärare, byggt en klassisk, men ändå väldigt ovanlig, adventsljusstake som vi alla kan njuta av. Den julröda, ljusförsedda adventsljusstaken är nära två meter hög, och ska under december lysa upp området bakom skolan, och synas fint från Ommavägen.

Lyser upp och ger julstämning

Under november har eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet arbetat med att bygga en stor adventsljusstake som ska pryda deras maskinövningsområde "Grushålan" under december månad.

Bakom idén med ljusstaken står Hanna-Lena Sjöberg, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet. Hon tyckte att det skulle vara trevligt med en adventsljusstake. Johan Green och Jörgen Löfgren, yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet, nappade på idén och har arbetat med projektet tillsammans med eleverna i årskurs ett.

Eleverna har byggt

- Eleverna tillbringar en del tid i bygghallen med att prova på olika moment som till exempel att snickra, kakla, tapetsera och gjuta betong. Vi tyckte att det skulle vara roligt att göra något som är bra för eleverna, men som också kommer andra till glädje, säger Jörgen Löfgren.

Eleverna tycker att det har varit roligt att göra något som kommer till användning . Även eleverna i årskurs tre är delaktiga i projektet - de har gjort plattformen där adventsljusstaken ska stå.

Den röda adventsljusstaken är tio gånger större än originalet, den lilla fönsteradventsstaken. Materialet är av trä, själva ljusen är skapade av gjutrör som målats vita och lågan i ljusen är tillverkad av ljusslingor.

Invigs idag

Från och med i eftermiddag, fredagen den 26/11, kan den som passerar Ommavägen i Sjöbo njuta av adventsljusen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 november 2021