Svantes kiosk - minne från kommunarkivet

Snöig bild Svantes kiosk Gamla torg Sjöbo bild ur kommunarkivet

Svantes kiosk, Gamla torg i början av 70-talet. Bild ur kommunarkivet.

Svantes kiosk, minns du den? Bredvid Pressbyrån, i nordvästra hörnet av Gamla torg. Numera är det en parkering där de stod, men åtminstone från och med början av 1960-talet fanns det alltså kiosker där.

Gamla torg i början av 70-talet

Fotot, som är hämtat ur kommunarkivet, är taget en vinterkväll, att döma av snön, och troligen precis i början av 1970-talet. Vi har inte någon exakt datering, men personernas kläder och registreringsskylten som kan skymtas på bilen till höger i bild gör att vi kommit fram till den dateringen. De länsvisa registreringsskyltarna försvann gradvis under år 1973 i de flesta länen i Sverige så bilden bör inte vara tagen senare än vintern 1972-1973.

Skanna diabilder

Kommunarkivet har påbörjat det stora arbetet med att skanna in en större mängd äldre diabilder som finns bland samlingarna. Det arbetet kommer tillsvidare ske i mycket liten skala i mån av tid och resurser, men så fort vi upptäcker bilder bland diabilderna som kan vara av mer allmänt intresse delar vi gärna med oss av det vi hittat, som den här bilden.

Ni som har saknat månadens arkivbild behöver inte oroa er. Det kommer att dyka upp bilder ur arkiven även i fortsättningen, men det kommer inte att bli varje månad.

Källor

Sjöbo kommunarkiv
Statens maritima och trafikhistoriska museer – Väghistoriska samlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 februari 2022