Tre av fyra bilar blir kvar - Brösarp, Sjöbo och Tomelilla

Bild

Den 31 maj 2022 är sista dagen för de fyra bilpoolspiloterna i Brösarp, Sjöbo, Tomelilla och Vollsjö, men det betyder inte slutet för alla. Tre av fyra poolbilar blir kvar året ut.

Efter kommunerna Sjöbo och Tomelillas test av bilpoolstjänsten Rulla på fyra mindre orter meddelar samarbetspartnern Bil Bengtsson att poolbilarna i Brösarp, Sjöbo och Tomelilla kommer bli kvar, i alla fall året ut.
-Att gå över till bilpool är ett stor steg för många. Vi vill även gärna testa marknaden under sommaren, så vi har bestämt att bli kvar, i alla fall året ut, meddelar Jenny Ljunge som är Affärskoordinator på Bil Bengtsson.

Del av en öppen bilpool

Bil Bengtsson har arbetat med bilpoolslösning i Ystad sen drygt ett år nu och kommer ha bilar på fem orter framöver – Brösarp, Malmö, Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Bilarna är nyckelfria miljöbilar som bokas, låses upp och betalas genom Rulla-appen.

Bilarna är dessutom en del av en öppen bilpoolslösning med bilar på över 20 orter i Sverige, vilket innebär att medlemmar i Sjöbo och Tomelilla lika gärna kan använda en Rulla-bil i till exempel Umeå och vise versa.

Brösarp sticker ut

Under de fyra piloterna är det poolbilen i Brösarp som har rullat mest, trots att det var den minsta orten med bara har cirka 750 invånare. Minst bra har det gått i Vollsjö, med cirka 850 invånare. Där kommer Bil Bengtsson inte fortsätta som det ser ut nu.
-Engagemanget bland användarna i Brösarp har varit störst från start. Det känns lite extra kul för det visar på att detta inte bara är en storstadslösning, säger Frida Tiberini, EU-samordnare och projektledare i Sjöbo och Tomelilla.

Vilka fler lärdomar som projektet kan dra från piloterna kommer att analyseras och delges när utvärderingen är klar. Ett smakprov kommer att presenteras den 15 juni på ett seminarium med tema ”Bildelning på landsbygden”, som äger rum på Teaterhallen i Folkets park i Tomelilla, då både representanter från projektet ”Mobilitet på tvärs” och Bil Bengtsson kommer finns på plats. Evenemanget görs tillsammans med Innovationscenter för landsbygden och är en del av Skåne innovation Week.

Del av Mobilitet på tvärs

Bilpoolspiloterna har genomförts och utvärderas inom ramen för Sjöbo och Tomelillas case i ”Mobilitet på Tvärs”, ett stort EU-projekt som görs i samarbete med totalt 16 skånska och danska partners.

Läs mer om Mobiltet på tvärs på, här på vår hemsida. Länk till annan webbplats.
Följ gärna på Instagram @mpt_sjobo_tomelilla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 maj 2022