Nya insamlingsplatser för dina tidningar från
den 1 januari 2023

Enligt beslut från regeringen har kommunerna tagit över ansvaret för att samla in returpapper från producenterna.

I Sjöbo kommun betyder det att du inte längre kan lämna dina gamla tidningar vid återvinningsstationerna, där du lämnar förpackningar. Istället sker insamling i kärl vid din fastighet. De flesta hushåll har idag fyrfackskärl med insamling av returpapper/tidningar i kärl 1. Kärl för returpapper/tidningar finns också i många miljörum. Det går också bra att lämna vid återvinningscentralen i Sjöbo.

För dig som har fyrfackskärl eller kärl för insamling av returpapper/tidningar i ditt miljörum blir det alltså inte några stora förändringar. Vi erbjuder alla fastighetsägare fortsatt fastighetsnära insamling.

Nya avtal behövs

Fastighetsägare och verksamheter som idag har avtal med en entreprenör för hämtning av returpapper/tidningar vid fastigheten måste säga upp dessa avtal. Abonnemang för kärl ska istället tecknas med Sjöbo kommun. För tecknande av abonnemang, vänligen kontakta tekniska förvaltningen kundtjänst via e-post kundtjanstteknik@sjobo.se eller via telefon 0416-271 53. Det går också att beställa via ”Mina sidor” på www.sjobo.se Länk till annan webbplats.. Logga in med ert kundnummer och organisationsnummer.

Sortera rätt

Det här ska läggas i kärlet för returpapper:

  • tidningar av alla slag, även veckotidningar med glansiga omslag
  • kataloger
  • reklamblad, broschyrer och andra trycksaker
  • skriv- och ritpapper
  • pocketböcker

Tänk på att ta bort plastomslag, dessa lägger du i plaståtervinningen. Häftklamrar, spiraler och liknande behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.

Kuvert och post it-lappar läggs i vanliga soppåsen, liksom inbundna böcker som inte kan lämnas till återanvändning. Böcker kan med fördel lämnas till återbruk. Omslagspapper läggs bland pappersförpackningar.

Återvinning är energismart

Återvinnare är goda planetskötare

Om du återvinner din dagstidning spar du energi som räcker för att brygga 38 koppar kaffe.

Ändringen gäller bara returpapper och sker som en följd av regeringens beslut att producentansvaret för returpapper ska upphöra. Producentansvaret för förpackningar kvarstår, och här blir inga ändringar vad gäller insamlingen.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 september 2022