2022 års vinnare av stipendier och priser

Bild

Varje år delar Sjöbo kommun pris och stipendium i sex kategorier. På söndagen, den 27 november 2022, hyllades årets pristagare.

Från vänster i bild:

Åsa Gustafsson (Salong Barr) Hållbarhetspriset, Linda Hallberg (Stationen Lövestad) Hållbarhetspriset, Jörgen Ny förtroendevald (C), Stephen Radcliffe Hållbarhetspris, Peter Andersson (HK Björnen) Ledarstipendium, Hilda Eriksson Ungdomsstipendium kultur, Roland Persson Kulturpris, Jörgen Jönsson förtroendevald (C), Rickard Bergkvist (Eriksgården) Årets ambassadör, Maria Nilsson (Eriksgården) Årets ambassadör, Magnus Weberg kommunstyrelsens ordförande (M).

Årlig utdelning

Varje år utser Sjöbo kommun Årets ledare, Årets ungdomsstipendium fritid, Årets kulturpristagare, Årets ungdomsstipendium kultur, Årets ambassadör och Årets hållbarhetspris.

Hur går det till?

Vem som helst kan nominera kandidater. Utifrån de nomineringar som kommer in utses stipendiat och pristagare. Kandidaterna ska vara födda, bosatta eller uppväxta i kommunen eller ha någon annan anknytning.

Årets ambassadör utses av Sjöbo kommuns politiker. Priset ges till en företagare eller organisation som i sin dagliga gärning varit en god ambassadör för såväl sin hemkommun som för sydöstra Skåne.

Eriksgården är Årets ambassadör med motiveringen:
"Årets ambassadör är ett smultronställe i Sjöbo kommun som varje år lockar besökare både lokalt och regionalt. Det är en aktör som är i ständig utveckling och skapar en positiv bild av Sjöbo vilket gör att nya turister ständigt upptäcker kommunen!"

Stipendium kan delas ut till ideell förening, samorganisation eller fri gruppering som bedriver verksamhet i Sjöbo kommun. Ungdomsstipendium delas ut som stöd och uppmuntran för förtjänstfullt utövande och insatser inom skilda områden inom kultur samt fritid inom Sjöbo kommun.

Hilda Eriksson får Årets ungdomsstipendium kultur med motiveringen:
"En ambitiös tjej som har utvecklats sedan första dagen hon steg in på kulturskolan och började i barnkören för att senare satsa på enskild sång. Vi har fått förmånen att lära känna Hilda och följa hennes utveckling från de första sångerna i barnkören till att hon nu står på allt större och större scener runt om i Skåne. Hilda har varit med i musikalgrupper i Ystad, spelat på sommarteatern och nu spelar hon i höstens musikal ”School of Rock” på Kristianstad teater. Hon lägger ned sin själ och sitt hjärta i musiken och med en målmedvetenhet som gör att hon ständigt utvecklas. Hilda sprider sångglädje!"

Stipendium kan delas ut till ideell förening, samorganisation eller fri gruppering som bedriver verksamhet i Sjöbo kommun. Ungdomsstipendium delas ut som stöd och uppmuntran för förtjänstfullt utövande och insatser inom skilda områden inom kultur samt fritid inom Sjöbo kommun.

Alfred Rosberg får Årets ungdomsstipendium fritid med motiveringen:
"En simmare som alltid ger 100% i simbassängen. Alfred har alltid ett leende och ger en härlig stämning i klubben. Han är en person som är van vid mycket träningar och under pandemin fick han hitta alternativa lösningar för att fortsätta utvecklas inom sin sport. För ett år sedan briljerade han och tog sin första DM medalj. I år har han fortsatt med att simma på fina tider på tävlingar. Samtidigt som han själv kämpar individuellt, så bidrar han till en härlig gemenskap och hjälpsamhet till sina lagkompisar. En kille som har ett stort engagemang och brinner för livet i bassängen."

Ledarpriset kan delas ut till ideell förening, samorganisation eller fri gruppering som bedriver verksamhet i Sjöbo kommun. Ledarpriset delas ut som stöd och uppmuntran för förtjänstfullt ledarskap inom skilda områden inom Sjöbo kommun.

Peter Andersson får Årets ledarstipendium med motiveringen:
"För sitt ledarskap i HK Björnens damlag. Trots motgångar och förluster har Peter återigen lyckats att samla laget och kämpa vidare för att behålla glädjen och sammanhållningen. Tillsammans med laget skapar han möjligheter att spela handboll för att det är kul och att man nödvändigtvis inte alltid måste vinna. Han står för ett bra ledarskap vilket stärker folkhälsan i kommunen. Peter har under flera år varit ordförande i HK Björnen."

Kulturpriset delas ut som stöd och uppmuntran för förtjänstfullt verksamhet inom skilda områden inom Sjöbo kommun.

Roland Persson får Årets kulturpris med motiveringen:
"Roland arrangerar varje år en veterantraktorutställning hemma på gården, där allmänheten bjuds in för att titta på gamla veterantraktorer och redskap. Han har arrangerat ”Eggelstadsträffen” i snart 20 år till många besökares stora belåtenhet. I samband med Sjöbodagarna har Roland organiserat en traktorkortege och en insamling till cancerfonden. Han bjuder mycket på sig själv och tar aldrig betalt för att visa upp sina traktorer. Veterantraktorer är en del av vår kulturhistoria. Rolands arbete gör att han är en värdig mottagare av kulturpriset."

Priset är en hedersutmärkelse fortsatt arbete för hållbar utveckling i Sjöbo kommun. Priset ska samtidigt sprida kunskap om hållbarhet och Agenda 2030 i Sjöbo kommun. Priset kan gå till organisationer, företag eller enskilda personer (kommunala verksamheter faller därmed bort).

2022 delades priset mellan två kandidater:

Salong Barr
"Åsa (på Salong Barr) har med en stark vision skapat ett hållbart företag ur flera synvinklar. Salong Barr erbjuder hårvård med giftfria produkter, miljöanpassade städprodukter och källsortering av sopor. Allt för att minimera det miljöavfall som annars spolas ut i avloppet. Salongen inryms i en återbrukad arbetsbod inredd med möbler från secondhand. Åsa Gustafssons är därmed en entreprenör som arbetar med ett värdefullt hållbarhetssätt som genomsyrar verksamheten i både det stora och i det lilla.

Globala mål som uppfylls:
12. Hållbar konsumtion och produktion
13. Bekämpa klimatförändringarna"

Stationen i Lövestad
Linda Hallberg och Stephen Radcliffes restaurang Stationen i Lövestad serverar smakrik, vällagad god mat som är säsongsbaserad och lokalt odlad. Råvarorna kommer så långt det är möjligt från svenska lokala producenter och från deras egna odlingsbäddar. Stationen i Lövestad satsar på att ta tillvara allt för att minska resursslöseri. Kaffet dricks i farmors finporslin - återbruk, eller helt enkelt åter i bruk. Restaurangen fungerar också som en social mötesplats för många i lilla Lövestad.

Globala mål som uppfylls:
2. Ingen hunger
3. God hälsa och välbefinnande
12. Hållbar konsumtion och produktion

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 december 2022