• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Sjöbohems innovationsprojekt Hydrobust – ska bli självförsörjande på grön energi

Sjöbohems innovationsprojekt Hydrobust – ska bli självförsörjande på grön energi

Bild

Sjöbohem har tillverkat ett eget och unikt energisystem. Målet är att självförsörja sina fastigheter på grön energi. Bostadsbolaget kontor är först med att bli självförsörjande.

Anläggningen Hydrobust

Hydrobust är ett sammansatt ord på Hydrogen, som betyder väte, och Robust. Anläggningen syftar till att göra våra fastigheter miljövänliga och uthålliga. Sjöbohems förvaltningschef, Kent Tillberg, förklarar hur tekniken kring ett av bolagets viktigaste projekt fungerar.
- Väldigt förenklat kan man säga att vi med hjälp av sol och vind produceras energi som förser kontoret med både el och värme och även lagras i form av vätgas. Det gör att vi kan köra våra fordon på vätgas samt att vi kan bli oberoende av el utifrån. Vi har därmed ett hållbart och robust system som tål yttre störningar och kan leverera avbrottsfri kraft till våra fastigheter.

Målsättning

Sjöbohem har sen bolaget bildades 2005 haft som vision att vara självförsörjande på grön energi. Anläggningen har varit i drift i över 1 år och vätgasen som produceras förvaras i en stor tank.

Anläggningen har kostat åtta miljoner. Sjöbohem räknar med att satsningen ska betala sig på tio år.

Så fungerar Hydrobust

Hydrobust.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur anläggningen fungerar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 mars 2023