Farligt avfall

Farligt avfall kan ställa till stor skada för miljö och hälsa om det inte sorteras och återvinns på ett säkert sätt.

Vanliga exempel på farligt avfall som ofta hamnar i soporna är nagellack, lim, målarfärg, lacknafta, rengöringsmedel och hårspray.

Exempel på elavfall, som också räknas som farligt avfall och som ofta hamnar i soporna är leksaker med inbyggda batterier, brödrostar, gamla mobiltelefoner och lågenergilampor.

Du kan lämna ditt farliga avfall på återvinningscentralen i Sjöbo eller i insamlingsskåpet "Samlaren" som finns på ICA Kvantum i Sjöbo eller hos ICA Nära Hansson i Lövestad.

Sjöbo kommun har, i samarbete med SYSAV, ställt ut insamlingsskåpet ”Samlaren” i två butiker – ICA Kvantum i Sjöbo och ICA Nära Hanssons i Lövestad.
Där kan du enkelt lämna småelektronik, batterier, glödlampor och annat som inte ska kastas i restavfallet.

Samlaren är ett komplement till insamlingen som idag sker på återvinningscentraler och via batteriboxen i fyrfackskärlen. Det är enkelt att lämna småelektronik, lampor och batterier i samband med att du handlar.

Genom att använda Samlaren gör du en insats för miljön - dels genom återvinning av värdefulla metaller, dels genom att hjälpa till att avgifta kretsloppet från farliga ämnen.

Är Du företagare, kontakta Sysavs kemiavdelning (040-635 19 00) för säkert omhändertagande av ditt farliga avfall.
Kemiavdelningen har smidiga och specialanpassade insamlingssystem såsom Lots™, för källsortering av farligt avfall.

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 april 2020
Sidan publicerad av: Åsa Löfgren
Bygga, bo och miljö