Mattävling med rester ger bruna bananer nytt liv

Publicerad 27 september 2018

Vi söker skolans mest kreativa och fiffiga Resterkock. Hur kan gamla bananer få nytt liv och hur kan gårdagens pannkakor bli ett supersmarrigt mellanmål?

Resterkockarna söks bland årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Första pris är 3 000 kronor till klasskassan.

- En familj på fyra personer slänger i genomsnitt drygt 1 kilo mat per dag. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Med tävlingen Resterkocken hoppas vi att fler får upp ögonen för att matrester och mat som håller på att bli gammal eller har passerat bäst-före-datum oftast går utmärkt att använda, säger Marika Tagel-Mårtensson, miljö- och avfallsingenjör på Sjöbo kommun.

- Förra årets tävling var en succé, över 100 bidrag kom in till tävlingen och Resterkockens hemsida hade många besökare. Nu utökar vi tävlingen med fler kommuner och fler skolor. Matsvinn är mycket i fokus just nu, både i media och inom restaurangbranschen. Jag tror att allt fler funderar på hur livsmedelproduktionen påverkar vår miljö. Här kan Resterkocken hjälpa till att få upp ögonen för matsvinn, säger Ann Thorén, projektledare, Sysav.

Fakta om matsvinn*:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Så här går tävlingen till:
Det hela är enkelt: Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

  • Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2018.
  • Läs mer om tävlingen på www.resterkocken.se

Kontaktperson Sjöbo kommun:
Marika Tagel-Mårtensson, miljö- och avfallsingenjör
E-post: marika.tagelmartensson@sjobo.se
Tel: 0416- 274 41

Kontaktperson på Sysav:

Ann Thorén, projektledare,
E-post: ann.thoren@sysav.se
Tel: 040-6352247