Sjöbo kommun deltar i Earth Hour

Publicerad 16 mars 2017

När den globala miljöaktionen hålls under lördagskvällen den 25 mars deltar Sjöbo kommun med flera aktiviteter.

– Vi deltar för att visa att om alla gör små förändringar i sin vardag så kan vi minska konsumtionen och vår miljöpåverkan. Earth hour i sig, har ganska liten effekt men genom små förändringar kan vi göra stor skillnad, säger Magnus Weberg, kommunalråd.

I år handlar Earth Hour om bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen - alltså om hur vår livsstil påverkar klimatet.

– Utmaningen från WWF är att halvera resandet med fossila bränslen, köttätandet, energianvändningen och utsläppen från sparandet. Det handlar också om att konsumera klokare och halvera din klimatpåverkan från shopping. Om alla skulle leva som svenskarna skulle det behövas drygt fyra jordklot och vi ligger i faktiskt i "värstingligan". Det som gör svenskens fotavtryck så stort är slit- och slängsamhället, bränsleslukande bilar, flygresor och vad vi äter, berättar miljöstrateg Venus Krantz.

Förra året släckte nära en miljard människor i världen ljuset under en timme och skickade därmed en kraftfull signal till världens ledare att de ska agera för klimatet. Den 25 mars hålls manifestationen igen. Då väljer många människor att släcka ner all elektronik och belysning under en timme, med början 20:30.

– Exempelvis ska kommunhuset redan vara släckt under Earth hour eftersom det är både efter kontorstid och helg, så vi kommer symboliskt att släcka på Sandåkravägen och genomföra andra aktiviteter för att uppmärksamma just hållbar livsstil. Vi hoppas att kommuninvånarna också visar sitt engagemang, säger Venus Krantz.

I alla kommunens skolor serveras klimatsmart mat på fredagen innan Earth hour. Skolornas personal uppmanas också att prata om klimatfrågan i skolan under veckan innan.

Sjöbo kommun anordnar en orienteringspromenad längs Hälsogången för att uppmana till hållbart resande och hälsosam livsstil. Frågorna publiceras på kommunens hemsida, så att det kan skrivas ut eller lätt läsas i telefonen. Alla som klarar att svara rätt på frågorna kommer belönas. Läs mer här om orienteringspromenaden.

Tagga ditt bästa klimat tips
–Dessutom har vi en tävling på Instagram. Tagga #mittbästaklimattips, ta en bild eller gör en liten film om ditt bästa tips för att minska din klimatpåverkan inför 2017, berättar Venus Krantz.

Båda tävlingarna hålls under perioden 20 -30 mars.

Fakta
Earth Hour, världens största miljömanifestation, som slog nytt globalt rekord 2016 med 178 deltagande länder (172 länder 2015). Engagemanget är fortsatt stort i Sverige där 84 procent av Sveriges kommuner deltog 2016.

Sverige klättrar på listan över länder med störst ekologiskt fotavtryck. Senaste Living Planet Report visar att vi som bor i Sverige har det tionde största genomsnittliga ekologiska fotavtrycket i världen. Vi lever som om vi hade 4,2 jordklot. Vår konsumtion leder till arbetstillfällen men i allt högre grad även till fattigdom, flykt och krig i andra länder.

Information om Earth Hour och klimatfrågor finns på www.wwf.se