Sjöbo satsar på simkunnigheten

Publicerad 12 augusti 2016

Ett bad där alla får plats och mår bra. Där folkhälsa, simkunnighet och ett starkt föreningsliv är i fokus - det är vad Sjöbo kommun bjuder in till när Sjöbo Simanläggning invigs den 27/8.

Sjöbo satsar på simkunnigheten

– När jag läste om vad kommunen tänkte och ville med anläggningen så kände jag spontant att det var helt rätt tänkt. Det är ett väldigt spännande och intressant bad - ett sånt bad vi behöver för att utveckla simkunnigheten, säger Bianca Gustafsson, badchef för Sjöbo simanläggning.

Medan många andra kommuner byggt med inriktning på äventyrsbad så har Sjöbo kommun valt att fokusera på simkunnighet och folkhälsa.

Badchefen är en fd elitsimmare med ett EM-brons som främsta merit och det märks tydligt att hon är väldigt stolt över badhuset.

– Det är ett fint bad och alla som kommer hit ska kunna må bra och ha roligt!

Det gamla Färsingabadet från 1969 stängdes för gott i maj i år. Det bestod av en 25-metersbassäng med fyra banor och användes främst av simsällskapet och skolorna. Allmänheten har haft tillgång till badet tre gånger i veckan, utbudet av simundervisning inomhus har varit mycket begränsad och köerna till sommarsimskolorna på utebaden har varit långa.

En grundläggande tanke med den nya anläggningen är att ha något som lockar alla, oavsett ålder. Det finns tre olika bassänger i anläggningen: en 25-metersbassäng med tio banor, en barnbassäng och en så kallad multibassäng med höj- och sänkbar botten. Dessutom finns en relaxavdelning med ångbastu, torrbastu och jacuzzi.

– Badet är planerat så att man kan ha olika aktiviteter i de olika bassängerna samtidigt, förklarar Bianca.

Istället för en större öppen yta är det glasväggar mellan de olika badavdelningarna. Det ljusa intrycket finns kvar och man kan se in till de olika bassängerna - samtidigt som ljudnivån hålls nere och varje avdelning får sin egen atmosfär med eget ventilationssystem. Temperaturen i multibassängen är 33-34 grader medan vattnet i 25-metersbassängen är lite svalare, mer anpassat för motionssimning och simträning.

Den stora 25-metersbassängen kan delas av, så att det samtidigt räcker till banor både för motionssimning, simning i högre tempo och simundervisning. När simklubben har tävlingar finns det plats för läktare bredvid 25-metersbassängen. Det finns också en hinderbana som kan förankras i botten på den stora bassängen.

Den varma multibassängen med rullstolsramp och höj- och sänkbar botten kan användas på många sätt. Babysim, minisim, rehab, vattengympa och bältesgympa för att nämna några.

Det kommer också att finnas möjlighet att hyra delar av anläggningen till exempel för barnkalas eller en spakväll.

Den nya simanläggningen har mycket avancerad teknik som ska hålla energi- och vattenförbrukningen nere.

- Detta är en trumfilteranläggning, en ganska ovanlig teknik än så länge. Anläggningen är dyrare att investera i, men mycket billigare att hålla i drift, förklarar Morgan Johnsson vd för Sjöbohem som ska driva anläggningen.

– När vattnet kommer från bassängerna går det först igenom ett trumfilter som tar det grova som hårrester, hudrester och klädfibrer. Filtret är så effektivt att bara 30 % behöver gå genom trycksandfiltret. Sen passerar allt vatten genom uv-filter och kemikalier tillsätts innan det går tillbaka ut i bassängen.

Den nya anläggningen förväntas ha samma vattenförbrukning som den klart mindre föregångaren Färsingabadet, ungefär 6000 kubikmeter om året.

Styrningen av de olika renings- och ventilationssystemen behöver trimmas inför invigningen i augusti. Därför ordnade kommunen provbad under två intensiva dagar i maj, där den yngste provbadaren inte kunde gå och de äldsta gått i pension. Men den absolut största gruppen kom från skolan intill och som sett bygget växa fram.

I stort sett alla konstaterade att badet var större än det såg ut utifrån. En del saknade hopptorn, men badchefen förklarade att det hade ställt helt andra krav på bassängdjupet.

Lärarna tror att bassängen med höj- och sänkbar botten kan bli mycket bra vid simundervisningen.

- Den är lite varmare och för de eleverna som inte kan simma är det bra, de fryser jättemycket annars, säger Monica Rydén, lärare för en femteklass.

Morgan Johnsson på Sjöbohem har varit med sen projektet började. Han berättar att många parter varit med i diskussionerna tidigt i projektet.

– Allt är förankrat med bland annat föreningar, skola och simsällskapet. Och alla har satt till resurser för att göra det så bra, man känner att alla har varit med på banan och drar åt rätt håll. Som mest har 30 konsulter arbetat med anläggningen samtidigt och vi har haft nästan 60 pers på arbetsplatsen. Det har varit rätt kompetens på projektörerna, som alla har erfarenhet från andra liknande projekt och det är otroligt värdefullt, säger han.

– Det är roligt att vi har haft den här dialogen och fått påverka. Jag tycker att vi har strävat åt samma håll hela tiden, att det ska bli bra och fungera för alla parter. I vissa simhallar där man kommer in är det marmorplattor och jättesnyggt, men så har man dragit in på ventilationen eller reningssystemet som är det viktigaste och det är helt vansinnigt, säger Claes Andersson chefstränare i Sjöbos simsällskap.

– Detta är ett riktigt familjebad. Inte pompa och ståt och flott, utan jordnära på något sätt. Även om vi har duktiga elitsimmare så är hälsoaspekten a och o, att man kan få en bra motionssimning hela livet. Och det är svårt att inte få goda förutsättningar för det när du har detta. Definitivt!

Klubben planerar bland annat att utöka tävlingsverksamheten.

- Vi kommer för första gången att kunna arrangera ungdomsgrandprix till hösten. Det är en stor tävling där man samlar ungdomar från hela Skåne i två eller tre simhallar. En alldeles utmärkt marknadsföring av Sjöbo, säger Claes.

- Det tar säkert minst ett år innan vi fått ihop alla bitarna. Jag har plussat på lite på verksamheten som vi har idag och tanken är att vi ska ha en större verksamhet på sikt, men vi vill inte slå på trumman för mycket och göra nånting som sen faller.

Efter två dagar med full fart är badchefen märkbart lättad.

– Jag var såklart lite orolig för provbaden, men det har flutit på och jag kan inte komma på något som direkt behöver förändras, säger Bianca.

– Alla är så glada. Simmarna sa att det är en snabb bassäng och jag hörde när en lärare frågade barnen på särskolan "Var denna bassäng sämre än den gamla?" så svarade alla "Nej - denna var mycket, mycket bättre!". Det var väldigt roligt att höra.