Annika Zetterström

Publicerad 18 november 2014

26 september - 30 oktober
Vernissage 26 september kl 10-15

Jag tycker om bilder, det frusna ögonblicket med sitt eget ordlösa språk. Bilder kan fånga stämningar, en sorts tyst musik. Jag talar om ett tonläge som vänder i stunden eller lägger sig som ett täcke. I mitt arbete strävar jag efter anslaget som får bilden att ljuda eller tystna. Jag jobbbar mest tvådimensionellt: måleri, teckning och grafik.
Gränser och den spänning som råder i gränstrakter intresserar mig. Jag arbetar nu med ett projekt där jag utforskar det inre och det yttre och mötet med det andra.

Det introverta och det extroverta
Och så mötet med det andra
Jag drömmer att jag bor i ett annat hus. Huset förändrar sig under drömmens gång och jag upptäcker att jag har en hel gymnastiksal och en pool, men också en skrubb full med bråte och ett annat kalt rum där tapeterna har lossnat på sina ställen och plastmattan är ful. I källaren finns stora förråd och korridorer till andra rum. Jag står klistrad vid fönstret och tittar ut, följer vad som händer där på andra sidan glasrutan, är klämd mot scenen där ut. Rör mig nära ytterväggarna, så nära verkligheten det går. Sen stannar jag och vänder blicken inåt. Jag ser hur korridorerna sträcker sig, kantade av rum. Ser hur ljus och skuggor vilar över golven, väggarna och tingen.

Jag går inifrån och ut och vädret är som man kan förvänta sig och du är som du alltid är. Lika glad och lika arg som du alltid är. Jag vet vad jag vill och vem jag är som alltid. Lika bra och lika dålig som jag förväntar mig. Ibland händer det att jag går längre, längre ut. In i det okända som tar tag i mig och jag känner friktionen. Huden blir tunn på armarna och valkarna i händer och fötter eroderar. Nära kommer vinden, tyngden, den glatta ytan och vätan. Jag vaknar i kontakt med det som inte är jag. I gränsen finns en spänning som både repellerar och attraherar. Genom mötet med det andra får jag fäste utanför mig själv.

Hemsida

Blogg

Film: Utställning på Galleri M