Carola Persson

Publicerad 19 november 2013

16 augusti - 26 september

En osedd berättelse ur stilla vind svepte fram

Vernissage 16 augusti kl 12-15.

Alla bär på en historia, en berättelse. Sociala konstruktioner låter några berättelser komma fram och förtäljas som gemensamma sanningar men de flesta får aldrig berättas för att de inte passar in i det förväntade. En stark individ eller en grupps medvetna eller ofrivilliga tankar styr det som skildras.

I utställningen på Sjöbo Konsthall visar Carola Persson en installation av svävande böcker. Varje bok innehåller en eller flera tecknade historier och mellan dessa bildas spänningar beroende på var de är placerade i förhållande till varandra och till rummet. Dessa spänningar representerar maktförhållande dem emellan, i tyst kamp om vems berättelse som ska återges. De representerar en isolerad individ och den likställda gruppen. Om de berättas beror på dess sociala kontext, böckerna hänger stilla och rör sig bara då någon tittar i dem eller passerar förbi.

Utställningen visar också verk i blandade media på papper i stort format som visar berättelser i djup och rum, oberoende av sin storlek är dessa berättelser små och mycket direkta.

Det strukturella och det spontana samarbetar i Carolas konst. I sin konst arbetar hon med frågor kring frihet, rörelse, människors inverkan på varandra, processer kring gruppåverkan och den egna viljan. Varje verk är en berättelse eller en del av en berättelse. Hon är verksam inom en multipel av material och media. I hennes verk syns ofta tunna tecknade linjer i kombination med andra tekniker med en känsla av transparens och djup.