Hundar och katter

Publicerad 10 mars 2016

18 juni - 12 augusti

Arnold Hagström, Gunilla Mayzel, Lisa Strömbäck, Niki Merimaa, Peter Larsson

Sjöbo kommun är inte bara en av landets hästtätaste kommuner och också en av landets katt- och hundtätaste kommun. Mer än var femte Sjöbobo har hund och minst lika många har katt eller både och. Jordbruk och djurhållning har djupa traditioner i kommunen. Lantbruksdjur, hästar, hundar och katter har under historien haft stor betydelse för kommunens ekonomi och utveckling och har det än i dag.

Under sommaren fylls därför också Sjöbo konsthall med hundar och katter. Fem konstnärer visar sitt sätt att se hundar och katter. Hunden och katten som följeslagare, glädjeämne, kompis och arbetskamrat.

Lisa Strömbecks fotografier i serien Uniform är ett ställningstagande mot päls och för djurens rättigheter. Peter Larssons målningar där hundar är jägarens kamrat i skog och mark. Arnold Hagströms fundersamma katter i en kanske främmande och skrämmande omgivning. Niki Merimaas hundar i brons, uttrycksfulla, gulliga, humoristiska men också lite skrämmande. Gunilla Mayzels detaljrika, vänliga och hjärteknipande teckningar och målningar.

Alla ger de tillsammans bilder av människans förhållande till våra äldsta följeslagare. Hunden smög sig in hos människan för mer än 100 000 år sedan. De levde allt närmare varandra, jagade samma byten, utnyttjade varandras matrester och lärde sig att det fanns mycket att tjäna på att leva tillsammans. Katten som människans följeslagare dök upp långt senare, för kanske inte mer än 10 000 år sedan. När människan blev bofast upptäcktes också kattens oöverträffade förmåga att bekämpa smågnagare och andra skadedjur.


Lisa Strömbeck


Arnold Hagström


Niki Merimaa

*
Gunilla Mayzel


Peter Larsson