Vår bild av Öved

Publicerad 19 november 2013

18 april - 30 maj 2014
Stängt Kristi Himmelsfärdsdag torsdag 29 maj

Processuell utställning på Sjöbo Konsthall

Filmproducenten, regissören och Övedsbon Helene Granqvist har tagit initiativet till påskutställningen i Sjöbo Konsthall – Vår bild av Öved.

Utställningen kretsar kring det textila verket "Vår bild av Öved" som till vardags hänger i Sjöbo Kommunhus. Bonaden föreställer 25 hus i Öved och är skapad av Maria Halldén och Kviltgruppen. Förutom bonaden visas storformatspolaroider och en videoinstallation, skapade av Josefin Granqvist.

Under sex månader har Helene Granqvist intervjuat byborna i Öved. Av materialet har hon gjort en skriven "dokumentär" som också är en del av utställningen.

"Det är som om vi gett liv åt ett lager i byn som funnits där hela tiden men som man inte brukar prata om. Öved är en plats som på grund av sitt slott har en självklar historia. Det lätt att hitta fakta i böcker. Men det är inte den historien vi främst har sökt. Vi har letat efter det som finns i och mellan människor, och i naturen runt omkring. Det har varit som att väcka liv i ett annat lager, som finns där hela tiden men som inte gör så mycket väsen av sig – fast som ändå är det som är själva grunden i byn."

Publiken bjuds in att fylla på utställningen med bilder, myter och berättelser via utställningens Facebooksida (PDF-dokument, 1,2 MB).


Foto: Josefin Granqvist