Bild

Arkivens dag

Arkivens dag hålls nationellt alltid den andra lördagen i november. I år blir det den 13 november. Sjöbo kommuns bidrag i år är en digital fotoutställning på temat “Den tillrättalagda verkligheten”. Den hittar du här fram till den 20 november.

“Den tillrättalagda verkligheten”

Om vi tittar på ett över hundra år gammalt fotografi, oftast taget i en studio av en professionell fotograf, vad är det vi egentligen ser? En svartvit eller sepiafärgad spegling av verkligheten? Eller en retuscherad och tillrättalagd version av den bild man ville att andra skulle ha av en själv? När människorna på de här bilderna ställde sig eller satte sig framför kameran i fotografernas studior för över hundra år sedan, var de då så mycket annorlunda än de som lägger upp tillrättalagda bilder på sociala medier i dag? Det var finkläderna, den nyaste frisyren och den modernaste posen som gällde, oavsett hur man såg ut till vardags. Det var inte vardagen man ville föreviga. Vid första anblicken är de som främlingar för oss i dag, men när man tittar närmare kan man se att det nog är inte så mycket som skiljer oss utom just det yttre.

Fotografierna som vi visar här är ett urval från ett fotoalbum som finns i Sjöbo kommunarkiv, men kunskapen om vems album det varit och hur det har hamnat i kommunarkivet har gått förlorad under decenniernas lopp. De flesta av personerna på de här fotografierna vet vi inte med säkerhet vilka de är eller hur de hör ihop. Vissa personer har någon tidigare ägare till albumet gett namn, men de flesta av dem är helt oidentifierade. Det är hittills bara två personer som kommunarkivet har lyckats identifiera helt och hållet. Ju mer man vet om vem som är avbildad på ett fotografi desto bättre, för då blir fotografiet en dokumentation av en persons historia, och banden mellan nu och då blir tydligare. De äldsta av de här fotografierna är från mitten av 1800-talet, medan de yngsta är från 1910-talet. Ni som har följt med Månadens arkivbild på Sjöbo kommuns hemsida och facebooksida kommer att känna igen några av de foton vi har valt ut.

Analoga fotografier är mycket känsliga. De skadas lätt av ljus , värme och fukt, kemiska reaktioner, och friktion. Många av de foton vi visar här är också skadade på olika sätt, medan några har klarat tidens tand i förvånansvärt bra skick. Vi har inte retuscherat något, utan visar fotografierna som de är, med de skavanker som blivit en del av deras historia.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 november 2021