Föräldratips inför Valborg

I samband med Valborg vet vi att det är många unga som kommer i kontakt med alkohol på ett eller annat sätt och det måste man som förälder vara beredd på. Att prata om alkohol, inte köpa ut och hjälpa sina barn med anledningar att säga nej till alkohol är jätteviktigt och något som de flesta tonåringar tycker är bra.

Att utgå ifrån att det bara är andra ungdomar och inte ens egna barn som dricker alkohol blir inte alltid rätt. Oavsett om ditt barn dricker eller inte dricker alkohol är det viktigt att prata om alkohol. Med största sannolikhet är det något de kommer att komma i kontakt med på ett eller annat sätt, och då är det bra att man som förälder har varit tydlig med vad man själv tycker.

Tips till dig som är tonårsförälder

1. Visa intresse - Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som tex alkohol. Men undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

2. Berätta att du bryr dig - Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

3. Undvik förhörsmetoder - Fastän det kan vara svårt så är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

4. Få din tonåring att berätta. Allt och lite till - Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket!

Fler fakta och handfasta tips för dig som är förälder hittar du på www.tonarsparloren.se