Bibliotekarien – uppmuntrar och arbetar för människors livskvalitet och mål

Publicerad 20 november 2012

Hanna Andersson, bibliotekarie
Utbildning: bibliotekshögskola

Biblioteket är en plats där man inte behöver prestera – här kan man vara. En plats där man kan få möjligheter att få inspiration, idéer och möjligheter att hitta sin egen väg – oavsett om det är genom skönlitteratur eller genom information och fakta.

Så här kan en dag på Biblioteket se ut:

Innan Biblioteket öppnar plockar jag fram de böcker som är beställda. På samma gång går jag en runda och ser så att det ser städat och fint ut överallt och att alla datorer är på. Nya böcker tas om hand och gamla, slitna böcker som ska gallras plockas ut. Nya nummer av skrifterna ska läggas in i databasen och återlämnade böcker ska ställas ut på hyllorna.

När biblioteket är öppet tar jag emot besökare som vill hitta information om olika saker eller någon bra roman. Min uppgift är att försöka förstå vilken slags information personen vill ha och plocka fram det. Det kommer en beställning på information om Australien, Irland och Indien. Jag tar fram förslag på webblänkar, söker fram artiklar i databasen Artikelsök, tar fram landsinformation i databasen Landguiden. Jag beställer hem böcker och plockar ihop de böcker som redan finns på biblioteket. Andra frågor som strömmar in den här dagen är: tips på böcker som liknar Twilight, glutenfria recept, böcker om trotsåldern, får frågor om böcker som man kan börja läsa själv när man precis börjar lära sig bokstäverna. Får beställningar på böcker som ska brännas till cd för låntagare med dyslexi. Någon vill veta hur man lånar om sina böcker på internet. Någon vill veta hur man kan söka bland bibliotekets böcker på internet. Inköpsförslag ges. Någon vill beställa en bok som finns i Malmö och jag gör en fjärrlånebeställning från Malmö Stadsbibliotek. En pedagog vill ha skönlitteratur som skildrar livet på medeltiden. En annan pedagog vill ha skönlitteratur som skildrar livet i en diktatur. Någon annan vill ha lättläst fakta om motocross, traktorer och design på tyska, engelska och franska. En förskola vill ha bilderböcker på ryska, rumänska och italienska. Under bibliotekets öppettider hjälper jag också till med att låna, låna om och återlämna böcker.

Efter att biblioteket stängt åker jag ut på Boken kommer. Boken kommer är en tjänst för personer som på grund av sjukdom eller handikapp inte kan ta sig till biblioteket. De får sina böcker levererade hem. Därefter skriver jag en artikel till bibliotekets webbsida och efter att ha publicerat den på webbsidan lägger jag även ut en länk till artikeln på bibliotekets facebooksida.

Därefter har jag bokprat med killar i åttan och tipsar om olika böcker.

Jag försöker också hinna med lite långsiktig planering: samverkan inom och utom kommunen, utvärderingar, programverksamhet, utveckling inför framtiden, nya medier, ny teknik. Precis innan jag går hem för dagen köper jag in böcker som har fått fina recensioner.

Det roligaste med mitt arbete är att möta de barn och vuxna som vill ha hjälp med att hitta information eller bra böcker. Det kan vara alla möjliga frågor: allt från hur det var att leva som gladiator till hur relationerna mellan Kina och USA ser ut. Även frågorna om skönlitteratur kan vara väldigt skiftande: någon vill ha berättelser om samurajer, någon annan vill ha böcker om djur, någon annan vill läsa historiska böcker. Den här fantastiska bredden gör arbetet väldigt stimulerande. Dessutom är själva arbetsuppgifterna varierande och roliga.

Några av yrkets ledord är att alla har rätt till information, kultur och litteratur. Det är min uppgift att förmedla och att ge människor verktyg för att kunna söka, finna och utvärdera information. När man på ett självständigt kan söka, finna och utvärdera information är man på ett sätt väldigt fri. Att kunna skaffa sig kunskap och information kan vara en nyckel för att man ska må bra för att man ska kunna nå sina livsmål och välja de vägar man vill gå. Kan man hitta den informationen man behöver i sitt liv tror jag man får en känsla av tillfredsställelse, en känsla av att "jag har koll på mitt liv och världen" och "jag kan skaffa mig den kunskap jag behöver och jag kan lära mig allt jag vill" och då blir steget inte långt till "jag kan nå de målen jag vill". Det handlar om framtidstro och hopp och om att vilja ta sig framåt. Jag tror på samma sätt att skönlitteratur kan förändra människors liv – ge kunskap, öppna upp för nya sätt att tänka, skapa förståelse för både det egna jaget och för andra människor – helt enkelt få människor att utvecklas!

Vi har även en skolbiblioteksverksamhet där uppgiften är att hjälpa eleverna nå sina mål och att främja läslusten. Det arbetet ser lite olika ut i praktiken, men t ex kan det vara att vi tillsammans söker information om ett ämne och tittar närmre på olika informationskällor. Det kan också vara långsiktig planering med frågor som hur vi på bästa sätt ger kommunens skolbarn verktyg för att hitta och utvärdera information? Hur kan vi stimulera deras läslust? Hur kan vi göra dem nyfikna? Hur kan vi få dem att tro på sina drömmar? Hur kan vi hjälpa dem att nå sina mål i skolan? Skolbibliotekets verksamhet bottnar i Unescos Skolbiblioteksmanifest (PDF-dokument, ) och i Skollagen.