illustration över sjöbo med byggkranar och kommungränsen utritad typ kartvy

Byggforum 2022

Mark Isitt inspekterar Sjöbo!

Den anlagda och byggda miljön påverkar, upprör och berör oss. Debatten om vår livsmiljö har aldrig varit mer aktiv, något som bådar gott – för ointressant arkitektur uppstår när ingen bryr sig. Vad tycker Mark Isitt, känd från TV4:s Grand Designs, om svensk arkitektur i allmänhet och Sjöbo i synnerhet? På Byggforum den 25 november 2022 delar han med sig av sina tankar. Dessutom delas Sjöbos arkitekturpris ut för första gången.

Mark Isitt, författare, journalist och arkitekturkritiker för Göteborgs-Posten

Mark Isitt är författare, journalist och arkitekturkritiker för Göteborgs-Posten. Under runt tre decennier har Mark skrivit om arkitektur och design för både svenska och internationella tidskrifter. Han leder programmet Stadsinspektionen i Sveriges Radios P1 och Grand Designs i TV4. Foto: Pär Bäckström, TV4.

Tillsammans bygger vi Sjöbo

Byggforum riktar sig till dig som planerar, bebygger och förvaltar fastigheter i Sjöbo kommun, och vill vara med och bidra till kommunens utveckling. Vi tror på delaktighet och bredd, under workshopen medverkar alla gäster i dagens frågeställningar.

Medverkande

Du träffar representanter från kommunen, arkitekter, byggare, hållbarhetsexperter samt bygg- och fastighetsintresserade, som alla driver dialogen framåt i en lösningsfokuserad riktning, med gemensamt fokus på samarbete - hållbarhet – affärsutveckling.

porträtt peder lamm


Moderator: Kamilla Danielsson, tillväxtchef i Sjöbo kommun


porträtt amanda


Mark Isitt, författare, journalist och arkitekturkritiker för Göteborgs-Posten

 

Porträtt Morgan

 

Magnus Weberg, kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo kommun

 

porträtt marcus


Tobias Persson, VD på Leny Fastigheter AB.


Porträtt Louise

 

Louise Andersson, förvaltningschef stadsbyggnadsförvaltningen i Sjöbo kommun

 

Plan för dagen

Tid: Fredagen den 25 november, klockan 08.00 -12.00

Plats: Sessionssalen, Kommunhuset i Sjöbo

Program

  • 08.00 Frukost med mingel
  • 08:30 Kamilla Danielsson och Magnus Weberg öppnar Byggforum 2022
  • 08.45 Louise Andersson – “Round up” från Byggforum 2021
  • 09.00 Mark Isitt – Stadsinspektionen av Sjöbo
  • 10.00 Kaffepaus
  • 10.15 Paneldiskussion med Mark Isitt, Tobias Persson, Magnus Weberg och Louise Andersson
  • 10.55 Bensträckare
  • 11.00 Fördjupad översiktsplan för Sjöbo tätort
  • 11.40 Jörgen Ny, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, delar ut Sjöbos arkitekturpris
  • 11.55 Avslut


Anmälan Byggforum 2022

Vi behöver veta exakt hur många som kommer, och behöver därför namn på alla från ert företag som vill delta. Fyll i namnen här, tack!

Öppen diskussion

Målet var att skapa en plattform för en öppen diskussion kring framtidens byggande och utvecklande av Sjöbo Kommun. Känslan är att det blev just en sådan plattform; via de inbjudna talarnas input, kommentarer och diskussioner på plats, samt via sammanställningen och innehållet från workshopsarbetet som genomfördes. Fokus låg på de tre ledorden Samarbete - Hållbarhet – Affärsutveckling. Byggforum arrangerades av Tillväxtavdelningen och Samhällsbyggnad på Sjöbo Kommun.

Givande och inspirerande

Politiker, tjänstepersoner, arkitekter, byggare, hållbarhetsintresserade, varumärkesexperter, byggmaterialsleverantörer och personer med stort bygg- och fastighetsintresse kom till Bjärsjölagårds slott där forumet hölls. Totalt deltog ett trettiotal intresserade. Moderator för dagen var Peder Lamm, som även var en av talarna. Peder visade upp flera inspirerande exempel på hur modern arkitektur kan vara både vacker och stilren, samtidigt som den är praktisk och hållbar.

Jörgen Ny (C), enhetschef bygglov, öppnade forumet genom att bland annat prata om vikten av samarbete och att forum som dessa behövs.

Morgan Isaksson, VD MBAS, berättade om byggarnas utmaningar kring bland annat dubbla budskap inom byggandet av Sjöbo, kopplat till exempelvis åkermark mot byggmark.

Louise Andersson, förvaltningschef stadsbyggnadsförvaltningen Sjöbo kommun, pekade på balansen mellan påverkan och kostnader, samt visade exempel på utmaningarna med alla regler och förordningar som måste följas vid bygglov.

Markus Hultberg, [Kanozi] Arkitekter, framhöll vikten av platsens identitet, tydlighet och att ställa precisa frågor. Markus visade även olika grafiska exempel, bland andra från Kv. Arbete i lokala Sjöbo.

Amanda Borneke, hållbarhetsexpert Sweco, gav alla en insikt i vikten av återbruk av byggmaterial och hur hållbarheten är avgörande för medvetna kunder och framtidens byggande. Ett av Amandas exempel var ”Trashpresso”, en maskin som omvandlar spillprodukter till användbart byggmaterial.

Efter talarna väntade workshop och paneldebatt. Kamilla Danielsson, Sjöbo kommuns tillväxtchef avslutade forumet med att tacka alla involverade för kloka inspel och konstruktiva tankar.

Material och bilder

Tankar och kommentarer från workshopen Byggforum 2021

Bilder från Byggforum 2021länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 augusti 2022