illustration över sjöbo med byggkranar och kommungränsen utritad typ kartvy

Byggforum 2022

På byggforum ges ett unikt tillfälle att genom en öppen diskussion och gemensam workshop, skapa möjligheter för framtidens byggande och utvecklande av Sjöbo kommun. Byggforum hålls den 25 november 2022.

Första byggforum uppskattat

Vårt första byggforum som hölls vintern 2021, var uppskattat och innehållet matnyttigt för alla parter. Då flera av talarna nämnde just en öppen, regelbunden dialog som en framgångsfaktor så vill vi hälsa er alla tillbaks till nästa byggforum som sker den fredagen den 25 november 2022 i Sjöbo kommun, plats meddelas senare.

Save the date – mer info och officiell inbjudan kommer senare i år.

Arrangör: Sjöbo Kommun.

Projektledare, Kalle Rosensköld, Näringslivssamordnare.

Sammanfattning Byggforum 2021

Här hittar du referat, material och bilder från Byggforum 2021.

Öppen diskussion

Målet var att skapa en plattform för en öppen diskussion kring framtidens byggande och utvecklande av Sjöbo Kommun. Känslan är att det blev just en sådan plattform; via de inbjudna talarnas input, kommentarer och diskussioner på plats, samt via sammanställningen och innehållet från workshopsarbetet som genomfördes. Fokus låg på de tre ledorden Samarbete - Hållbarhet – Affärsutveckling. Byggforum arrangerades av Tillväxtavdelningen och Samhällsbyggnad på Sjöbo Kommun.

Givande och inspirerande

Politiker, tjänstepersoner, arkitekter, byggare, hållbarhetsintresserade, varumärkesexperter, byggmaterialsleverantörer och personer med stort bygg- och fastighetsintresse kom till Bjärsjölagårds slott där forumet hölls. Totalt deltog ett trettiotal intresserade. Moderator för dagen var Peder Lamm, som även var en av talarna. Peder visade upp flera inspirerande exempel på hur modern arkitektur kan vara både vacker och stilren, samtidigt som den är praktisk och hållbar.

Jörgen Ny (C), enhetschef bygglov, öppnade forumet genom att bland annat prata om vikten av samarbete och att forum som dessa behövs.

Morgan Isaksson, VD MBAS, berättade om byggarnas utmaningar kring bland annat dubbla budskap inom byggandet av Sjöbo, kopplat till exempelvis åkermark mot byggmark.

Louise Andersson, förvaltningschef stadsbyggnadsförvaltningen Sjöbo kommun, pekade på balansen mellan påverkan och kostnader, samt visade exempel på utmaningarna med alla regler och förordningar som måste följas vid bygglov.

Markus Hultberg, [Kanozi] Arkitekter, framhöll vikten av platsens identitet, tydlighet och att ställa precisa frågor. Markus visade även olika grafiska exempel, bland andra från Kv. Arbete i lokala Sjöbo.

Amanda Borneke, hållbarhetsexpert Sweco, gav alla en insikt i vikten av återbruk av byggmaterial och hur hållbarheten är avgörande för medvetna kunder och framtidens byggande. Ett av Amandas exempel var ”Trashpresso”, en maskin som omvandlar spillprodukter till användbart byggmaterial.

Efter talarna väntade workshop och paneldebatt. Kamilla Danielsson, Sjöbo kommuns tillväxtchef avslutade forumet med att tacka alla involverade för kloka inspel och konstruktiva tankar.

Material och bilder

Tankar och kommentarer från workshopen Byggforum 2021

Bilder från Byggforum 2021länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillsammans bygger vi Sjöbo

Byggforum riktar sig till dig som arbetar, planerar, bygger och förvaltar boende och fastigheter i Sjöbo kommun, och vill vara med och bidra till kommunens utveckling. Vi tror på delaktighet och bredd, under workshopen medverkar alla gäster i dagens frågeställningar.

Medverkande

Du träffar representanter från kommunen, arkitekter, byggare, hållbarhetsexperter samt bygg- och fastighetsintresserade, som alla driver dialogen framåt i en lösningsfokuserad riktning, med gemensamt fokus på samarbete - hållbarhet – affärsutveckling.

Bjersjölagård Bjärsjölagård slott med muren runt
Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 februari 2022
Sidan publicerad av: Helen Wennerholm