Konsthallen i påsk: Bilder som skapar en egen logik

Publicerad 28 mars 2018

Johan Sunesons verk beskriver ofta hur saker inte är och hur saker inte ser ut. Hans verk finns i Sjöbo Konsthall under påsken.

Med saker menas också känslor och andra erfarenheter. Människor är inte osynliga. Människor kan inte höra vad andra människor tänker. Människor kan inte resa i tiden. De som har dött kan inte börja leva igen. Men det känns inte alltid så och de villkor, som verkar ofrånkomligt, kan väcka drömmen om sin motsats.

Hur skulle det se ut om sådana tankar och känslor fick en form och tog plats i rummet.

Johan Sunesons skulpturer är som modeller och har symboliska betydelser. Skulpturerna har en uttalad idé och bearbetas tills de blivit tydliga- tills det syns vad det är. De finns i flera varianter i olika uttrycksformer.

Målningarna ska bli trovärdiga eller orimliga och fungera som helheter. De ska bli som berättelser och skapa sin egen logik.

Johan Suneson har studerat konst på Gerlesborgsskolan, Nordiska konstskolan i Karleby, Konsthögskolan Valand och tog examen 1994. Han är bosatt och verksam i Malmö sedan 1999. Han är även verksam som pedagog vid Kulturcentrum Skåne i Lund.

Johan Suneson måleri, skulptur och teckning på Sjöbo konsthall 3 mars – 20 april.