Kulturrådets stöd ger skapande skolprojekt

Publicerad 03 maj 2017

Sjöbo kommun har tilldelats 330 000 kronor av Kulturrådet för att genomföra skapande skola-projekt.

Tanken med skapande skola är att ge eleverna professionella kulturupplevelser och främja deras eget skapande. Det ska vara en fördjupning och komplement till skolans och kommunens egna kulturprogram.

– Inför årets ansökan ville Kulturrådet att vi skulle prioritera, och inte längre söka för alla våra elever utan tänka att de projekt vi genomför istället ska ha ett för- och ett efterarbete vilket vi tror ger mer till de elever som är med. Vi har alltså sökt för 5 årskurser istället för 10 som tidigare år, säger Paula Brante, ungdomskulturutvecklare.

–Vi har ändå fått samma summa som förra året, så nu siktar vi mot projekt som ska märkas och göra skillnad för eleverna.

Många projekt känns igen från tidigare år, bland annat samarbeten med Malmö Stadsteater, spoken word-pedagogen Matiss Sillins och Romska Kulturcentrat i Malmö. Men även nya projekt som ett helt nytt samarbete med PotatoPotato, scenkonstgrupp från Malmö, samt författarbesök i stor skala med en ännu inte bestämd författare.

– De flesta av våra projekt kan kopplas antingen till skolans värdegrund och uppdrag, eller till det arbete med läs- och skrivfrämjande som arbetas med på flera fronter i kommunen. Vi har många goda samarbeten som vi fortsätter att utveckla, samtidigt som vi alltid letar efter nya spännande möjligheter, berättar Paula Brante.

Bilden: Förställningen Jakten på riddar Martinus häst var en del av förra årets satsning.