Leaderprojekt utvecklar hästturismen

Publicerad 09 mars 2017

Leader sydöstra Skåne har beviljat ett samarbetsprojekt för hästturismen i sydöstra Skåne. Cecilia Henrikson och Pernilla Colhag leder projektet.

Att mobilisera hästnäringen i Sydöstra Skåne – inventera, sammanföra, samverka och gemensamt prova nya metoder för affärsutveckling, paketering, marknadsföring och försäljning av "Hållbar hästturism Sydöstra Skåne" är projektledningens uppdrag.

Det långsiktiga målet är att projektet ska medverka till att sydöstra Skåne blir en "Hästdestination" och att projektet både leder till nya hästföretag och nyskapade arbetstillfällen hos medverkande projektdeltagare. Projektet är tänkt att samverka med andra pågående projekt inom Sydöstra Skånes Samarbetskommitté (SÖSK) såsom "Destinationsutveckling Skåne Sydost" och med "Innovationscentret för Landsbygden".

Båda har en stark hästanknytning och ser fram emot sitt nya uppdrag:

– Hästar har varit mitt intresse sen jag var liten, besöksnäringen mitt arbete under många år. Nu ska jag få kombinera dessa två och jobba med utvecklingen av hästturism i sydöstra Skåne. Något som ska bli väldigt roligt, säger Pernilla Colhag.

Cecilia Henriksson har en bakgrund som egenföretagare inom turistbranschen:

– Jag har arbetat i många år med att projektleda, paketera och skräddarsy aktiviteter och aktiva resor, berättar hon.

Många analyser och rapporter har under senare år visat stora utvecklingsmöjligheter för turism med anknytning till landsbygden och dess natur, kultur och näringsliv. Sjöbo kommun och sydöstra Skåne har många utvecklingsorienterade företag och organisationer inom hästnäringen och är dessutom ett hästtätt område med ungefär 6 000 hästar.

Fakta
Initiativtagare till projektet är Sjöbo kommun, som med hjälp av Hästen i Skåne tagit fram projektansökan. Projektet drivs av Sjöbo kommun i samarbete med Tomelilla, Ystad och Simrishamns kommun och häst- och besöksnäringsföretag i området, liksom ridklubbar och ryttarföreningar. Skånes ridsportförbund är också projektpartner.

Projektet beräknas starta den 1 mars och avslutas 2018.

Till hästturism räknas bl a turridning, långfärdsridning, vildmarksridning, ridledsturer, trec, häst- och vagnsuthyrning, sightseeing med häst och/eller vagn/släde, kurser, utbildningar, tävlingar i ridsport, trav, galopp, Bed and Box m. m.