Miljömedvetna elever samlade in batterier

Publicerad 05 april 2018

Fyrorna på Lövestads skola samlade in 3,5 ton batterier. Det gav en andraplats i Batterijakten och 15 000 i klasskassan.

195 kilo batterier per elev samlades in och återvinns– det är många batterier.

Andraplatsen, som gav 15 000 kr till en klasresa, har firats med disco och tårta.

– Den stora vinsten är att eleverna har blivit mer miljömedvetna. De pratar mycket om återvinning och att det går bra att köpa begagnade möbler och kläder, säger Jeanette Wiberg.

Totalt samlade i år de medverkande skolklasserna i Batterijakten in 137 ton batterier. Batterijakten är återvinningstävlingen för alla fjärdeklassare i Sverige som anordnas av bland andra Håll Sverige Rent.

Fakta om batterier

Det finns enkelt uttryckt batterier i alla elektroniska saker som inte behöver kopplas till eluttag; leksaker, mobiltelefoner, armbandsur, mp3-spelare, stegräknare, vad du vill. Ofta är batterierna inbyggda i produkten redan vid köpet. Alla batterier innehåller metaller som kan återvinnas och att ta hand om batterier är ett sätt att spara på jordens resurser. Det är batteriproducenternas ansvar att se till att alla batterier som säljs samlas in och återvinns. Kom ihåg att både inbyggda och lösa batterier ska samlas in. Självklart försöker batteritillverkarna minska andelen farligt material i produktionen. Likväl kräver tekniken ofta användning av kadmium, kvicksilver, bly och andra otrevliga tungmetaller. Hamnar dessa i naturen kommer de med all sannolikhet att skada både människor, djur och natur.