Roligt och givande feriearbete

Publicerad 12 september 2017

Stort tack till alla duktiga feriearbetare som vi haft hos oss i Sjöbo kommun i sommar. Lina Nilsson var feriearbetare på Emanuelskolans fritidshem.

Ute på Emanuelskolans fritidshem spelar barn glatt fotboll med några av sina fritidsledare. Några barn klättrar även i en klätterställning och leker med varandra. Inne i byggnaden spelar vissa kort och ett par flickor flätar lyckligt varandras hår. En liten grupp barn sitter också i en soffa och tittar på Sommarlovsmorgon. Här inne finns även feriearbetaren Lina som håller reda på barnen. Lina har jobbat här i snart fyra veckor och idag är hennes sista dag på jobbet. Lina bor här i Sjöbotrakten och är 17 år gammal. Hon har tidigare varit elev på Emanuelskolan men läser nu "Barn och Fritid" på Österportgymnasiet i Ystad.

Lina berättar att hennes arbetsuppgifter är ganska omväxlande och kan skilja sig mycket från dag till dag. I bland kan det vara en ganska lugn dag på jobbet men det finns också tillfällen som är mer utmanande. Hon tycker därför att hennes arbetsdagar kan vara ganska varierande. Hennes huvudsakliga uppgift går främst ut på att vara med och hålla koll på fritidsbarnen, berättar Lina. Saker som hon ofta stöter på under en vanlig arbetsdag är att barnen vill att hon ska vara med och hjälpa till när de ritar och flätar hår.

Hur hittade du information att du kunde ansöka som Feriearbetare?
-Min mamma hittade det på nätet och tipsade mig om att söka.

Vad har varit den största utmaningen under din tid på fritidshemmet?
-Det skulle jag säga har varit att komma ihåg alla namn. Vi har haft perioder med upp emot 40 barn samtidigt och då var det särskilt svårt, säger Lina.

Har du några tankar kring vad du vill arbeta med i framtiden?
-Jag är ganska inne på att jobba med barn och har funderat en del på att bli lärare i engelska eller historia.

Lina tycker att hennes jobb varit roligt och givande. Att Sjöbo kommun erbjuder sommarjobb till ungdomar som fyller 17 i år tycker hon är väldigt bra eftersom man som ung får möjligheten att ta eget ansvar och få erfarenhet. Hon tycker så klart inte heller det är fel att få tjäna lite egna pengar.

Text och foto: William Axelsson
(feriearbetare hos oss på kommunikation, Kansliavdelningen, sommaren 2017)

Här kan du läsa mer om feriearbete hos Sjöbo kommun.