Orostelefon och chatt om radikalisering

Publicerad 27 januari 2016

Är du orolig för att någon du bryr dig om dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi? Orostelefonen är en nationell stödtelefon som drivs av Rädda Barnen. De erbjuder även en chatt - Oroschatten.

Kanske är du förälder, barn eller släkting till någon du oroar dig för? Kanske är du själv med i en rörelse som du skulle vilja lämna?

Ring Orostelefonen
Telefonnummer: 020-100 200

Chatt: www.raddabarnen.se/oroschatten

Orostelefonen är en nationell stödlinje som drivs av Rädda Barnen. Här får du samtalsstöd och rådgivning anonymt och kostnadsfritt i telefonen. Du kan även chatta via Oroschatten.

Vad kan jag få hjälp med?

Det kan handla om att du vill resonera med någon om en oro du känner, som du själv inte vet om den är befogad. Det kan också handla om att du bara vill prata av dig med en medmänniska. Du kan även få hjälp att komma i kontakt med andra aktörer som kan erbjuda dig stöd och hjälp i just ditt ärende − ifall du själv vill det.

Vad händer när man ringer till Orostelefonen?

När du ringer kommer du till en samtalsstödjare som frågar vad du vill ha hjälp med. Samtalsstödjaren kan inte se vilket nummer du ringer från, och du väljer själv om du vill säga vad du heter. Därefter styr du samtalet och du kan avsluta samtalet när du vill.

Vem svarar i Orostelefonen och på chatten?

De som svarar har flera års erfarenhet av att arbeta med människor i utsatta situationer och har goda kunskaper i samtalsstöd. De har också bred och aktuell kunskap om våldsbejakande extremism.

Läs mer i Rädda Barnens broschyr om Orostelefonen. (PDF-dokument, 762 kB)

Du kan även läsa mer på Rädda Barnens hemsida. Där finns ytterligare info om både stödlinjen och chatten.