Trafikskolor och hundägare hjälper till att förhindra brott

Publicerad 30 oktober 2017

Polisens projekt VAKSAM startar i Ystad, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Simrishamn. Det innebär att trafikskolor och hundklubbar hjälper till att förebygga bostadsinbrott.

Tanken är att genom att öka antalet människor som rör sig i ett område, så ska potentiella inbrottstjuvar avskräckas från att begå brott. Projektet är en förlängning av konceptet grannsamverkan.

Trafikskolorna och hundklubbarna får information om ett aktuellt bostadsområde som drabbats av inbrott, och förlägger då i den mån det går sina körlektioner respektive promenader och träningstillfällen till dessa områden och gator. De ska inte ingripa, utan det är deras blotta närvaro i områdena som ska förhindra brott.

– Vi sätter också upp skyltar, så att man som boende ser att ens område är föremål för särskild vaksamhet. Man kan hjälpa varandra att hålla uppsikt och meddela polisen om man ser något konstigt, säger Johan Sandelin som är kommunpolis i Sjöbo.

Trafikskolornas bilar har blå dekaler i fönstren, och hundägarna har särskilda västar. Ser man dessa så vet man att de finns där för att hjälpa till att förebygga brott.

Vill du anmäla brott - ring 114 14 eller mejla. Vid pågående brott gäller telefonnummer 112.

Bilden visar västen som deltagaran i VAKSAM har på sig. Bilden tillhör Polisen.