Mat inom äldreomsorgen

En näringsriktig mat är viktig för alla människors hälsa. Vi serverar hemlagad, god mat av bra råvaror till alla våra kunder.

Vi arbetar för Vård- och omsorgsnämndens vision om att alla våra kunder ska uppleva ett gott liv varje dag. Mat och måltider har stor betydelse för ett gott liv. Våra kunder är matgäster i våra lunchrestauranger och i särskilt boende samt personer som har matdistribution.

Alla våra kunder kan njuta av hemlagad, god mat av bra råvaror. Måltiderna är varierade och väl sammansatta. När vi planerar matsedeln utgår vi ifrån husmanskost, maträtter som kunderna är bekanta med. Vi tar hänsyn till aktuell säsong och uppmärksammar högtider. Vi serverar maten så kort tid som möjligt efter tillagningen för att få god smak och ett bra näringsinnehåll. Vi följer Svensk näringsrekommendation

Våra kunder har inflytande

Våra matgäster kan på ett enkelt sätt påverka sin mat och måltid genom kontakt med kökens omsorgshandledare. Det är ofta möjligt att välja bland flera rätter och vi går gärna tillmötes våra kunders individuella behov och önskningar.

Mat och måltider i särskilt boende

En jämn fördelning av måltiderna under dygnet är viktigt för att må bra. I särskilt boende följer vi en rekommenderad måltidsordning med frukost, middag och kvällsmat samt minst tre mellanmål. Det är inte hälsosamt med mer än elva timmar mellan kvällsmaten och frukosten. Därför serveras det minst ett mellanmål däremellan. Det kan exempelvis vara ett glas mjölk och en smörgås, ett glas chokladmjölk eller en kopp välling.

Kunder i ett särskilt boende har stora valmöjligheter i samband med måltiden. Kunder kan inte bara välja vad man vill äta, utan också på vilken tid och var man vill inta sin måltid. Man kan välja att äta tillsammans med andra i boendets matsal eller i en lunchrestaurang. Det är även möjligt att få maten serverad i lägenheten.

Maten i våra lunchrestauranger

Alla våra kunder kan njuta av hälsofrämjande mat och måltider. Många får bättre aptit av att ha sällskap vid måltiden. I våra sex lunchrestauranger finns möjlighet att fika samt att köpa och äta lunch. Alla pensionärer är välkomna att äta hos oss, tillsammans med närstående och andra besökare i en trivsam miljö.

Matdistribution

Matdistribution är ett behovsprövat stöd och innebär att kunden får hemkört färdiglagad mat.

Ansökan sker hos biståndshandläggare. Biståndshandläggare tittar i första hand på andra möjligheter. Kan behovet tillgodoses på annat sätt? Kan kunden själv gå till restaurangen och äta där eller hämta hem maten. Handla hem färdigrätter från affären eller om kunden har svårt att handla hem själv, finns möjlighet att ansöka om att få hemhandlat dagligvaror.

Vill du veta mer eller komma i kontakt med oss?

Är du själv intresserad? Är du företrädare (god man, förmyndare eller förvaltare), anhörig eller närstående och ska hjälpa en person att få kontakt? Här kan du läsa mer om matdistribution, dagcentraler och lunchrestauranger. Du är alltid välkommen att kontakta biståndshandläggare för mer information.

Telefonnummer till köken

Björkbacken 0416-273 77
Solkullen 0416-577 935
Rosenlund 0416-577 923
Ängsgården 0416-271 92