Vill du hjälpa?

Miljontals människor är på flykt undan krig och fattigdom. Många kommer till oss. Vad kan du som bor i Sjöbo hjälpa till med? Här har vi samlat information om hur du på olika sätt kan bidra till att de som kommer hit ska få en bra start på livet i Sverige.

Bli familjehem

Sjöbo kommun behöver ständigt nya familjer som är redo att öppna upp sitt hem för ett barn eller en ungdom, inte minst nu när det är så många ensamkommande barn som kommer hit. Vill du veta mer, se Bli Familjehem.
Familjehemssekreterare Katarina Möllerberg, Telefon 0416-271 77 alt. e-post: :

Bli fadderfamilj eller hjälp till med läxläsning

Rädda Barnen har ett projekt som heter Invit som innebär att man blir som en fadderfamilj till en flyktingfamilj.

Dom har även svenskundervisning i biblioteket för de som är asylsökande vuxna eller föräldralediga som inte kan gå på den ordinarie sfi´n. De har även en del läxläsning i svenska för vuxna på biblioteket och vill gärna se fler som kan hjälpa till. Kontakten med Rädda Barnen går via Integrationssamordnare Lena Bergvall Palmér som nås på 0416-270 84. Eller via länken www.räddabarnen.se/sjobo

Bli god man för ensamkommande barn

Att vara god man innebär att du företräder ett barn som inte har någon vårdnadshavare i Sverige. Du företräder barnet som både vårdnadshavare och förmyndare. Vad innebär uppdraget?

Bli särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

En särskild förordnad vårdnadshavare träder in när barnet/den unge fått permanent uppehållstillstånd och det är klart att barnet får stanna i landet. Rollen som särskild förordnad vårdnadshavare motsvarar i stora delar rollen som god man. Vad innebär uppdraget?

Bostäder för nyanlända som fått uppehållstillstånd

För att Migrationsverket ska kunna ta emot de människor som anländer till Sverige är det viktigt att de som har fått uppehållstillstånd tas emot i en kommun. För det behöver de ha någonstans att bo. Har du någon möjlighet att hyra ut en bostad kan du hjälpa en av alla de som är kvar på ett asylboende och som väntar på att flytta ut i en kommun.

Hör gärna av dig till oss om du vill hyra ut en bostad.

När du kontaktar oss får du gärna bifoga svar på följande frågor:
- Vilken typ av bostad det rör sig om (lägenhet, flerbostadshus, villa etc.)

- Adress till fastigheten

- Antal rum och bostadsyta

- Antal badrum och kök

- Tänkt hyrestid

- Om bostaden är möblerad eller omöblerad

- Om bostaden är handikappanpassad

- Tänkt hyresnivå

Kom också ihåg att bifoga dina egna kontaktuppgifter.

Angående hyresnivå följer Sjöbo kommun de lagar och regler som finns kring hyressättning. Det innebär att vi utifrån bostadens storlek, standard, läge etc erbjuder en hyresnivå som ligger i linje med de principer som gäller för hyressättning i Sverige.

Välkommen att höra av dig till boendekoordinator: Zandra Valencia, 0709-946910 eller zandra.valencia@sjobo.se

Bli volontär

Som volontär bidrar du med din tid och kunskap, beroende på vad du är intresserad av. För den som kommer hit bidrar du till en möjlighet att komma i kontakt med människor i sitt nya hemland, lära sig det nya språket och att hitta ett sammanhang. Kontaka Röda korset.

:

Ideella organisationer

Det finns ett antal hjälporganisationer som har mångårig erfarenhet av humanitära kriser, t ex Rädda barnen, , Röda korset, UNHCR och Läkare utan gränser. Alla dessa och många fler har så kallade 90-konton som man betalar in pengar till. Då vet du att hjälpinsatserna blir professionella och koordinerade.

På webbplatsen "Svensk insamlingskontroll" kan du leta upp organisationer med 90-konton dit du kan ge pengar.